Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring

Genre: Drama | Duur: 1u43 | Release: 26 Mei 2004 | Land: | Regie: Ki-duk Kim | Cast: Yeong-su Oh, Ki-duk Kim, Young-min Kim, Jae-kyeong Seo

De ietwat knullige titel zal ervoor zorgen dat deze film al te snel zal geklasseerd worden als zwaar en al te moeilijk. Ze hebben het natuurlijk zelf gezocht.. als de titel nog iets opdringerig symbolisch ware geweest dan had er waarschijnlijk een handje met opgestoken vinger uit het scherm gekomen. Niet dat we per definitie tegen een symbolisch filmpje (wat dat dan ook moge wezen) zo nu en dan zijn, maar we worden er niet graag al te fel mee rond de oren geslagen. Soit, langs de andere kant.. het is maar een titel en er zijn er al ergere gepasseerd (denk aan U zak).Als je weet dat het verhaal handelt over het leven van een leerjongetje bij een Boeddhistische monnik, zal het u een weinig verbazen dat het Spring-gedeelte zijn kindertijd vertelt en Winter zijn einde. Evenmin zal u van uw stoel afkeilen wanneer ik u vertel dat in Spring de blaadjes groen worden en in Fall ze weer afvallen. Symboliek werkt immers zo lekker voorspelbaar.En toch is dit een film die u niet mag missen. Waarom? Ten eerste: Ki-duk Kim (nummer 72 voor de vrienden) regisseerde eerder al het bevreemde, griezelige maar vooral prachtige The Isle (Seom). Een stijl die hij trouwens verder zet, net zoals bij The Isle speelt de gehele film zich af op en rond een piepklein huisje, drijvend in het midden van een meer. Ten tweede: de fotografie is er een van zeldzaam niveau. Het is sowieso al moeilijk om een lelijk beeld te schieten van idyllische plekken aan het water in een tijdloze omgeving, deze film haalt er het maximum uit. Ten derde: de film mag dan traag zijn, door de innemende personages, de kleine grapjes die het geheel wanneer nodig verfrissen en de rust die de film uitstraalt, is ie geen minuut te lang.Spring, summer,... is een prachtige film waarvan alleen de titel verweten kan worden pretentieus te zijn.

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De oude monnik pleegt zelfmoord, het jongetje (nu een volwassen, voor moord op zijn vrouw veroordeelde man) wordt de nieuwe priester. Een nieuwe ziek kind wordt gebracht... het is (waarschijnlijk) zijn zoon (kleinzoon?)