The Survivalist

Genre: Thriller | Duur: 1u44 | 2015 | Release: 31 Maart 2016 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Stephen Fingleton | Cast: Martin McCann, Barry Ward, Mia Goth, Olwen Fouere

Iers regisseur Stephen Fingleton maakt  een verrassend filmdebuut. Gebruik makend van het ruwe Ierse landschap, creëert hij een doordachte en angstaanjagende dystopie. The Survivalist gaat over liefde en lust in tijden van post-kapitalistische meltdown. Fingleton maakt een meedogenloos overlevingsdrama zonder veel sentiment en dialoog, maar met een maximum aan emotionele impact.  Een rauw drama dat niet inzet op diepgang, maar dat wel uitpakt met mooie fotografie en een toekomstscenario dat je doet nadenken over het primitieve karakter van de mens.

 

The Survivalist speelt zich voornamelijk af in en rond een kleine houten hut in een bos waar Martin McCann zijn koelbloedige hoofdpersonage neerzet, zijn naam komen we nooit te weten. Hij is bedachtzaam en nauwkeurig in alles wat hij doet. Indringers die in zijn vallen lopen, begraaft hij achter zijn huis, en op onorthodoxe wijze zorgt hij voor zijn bescheiden maar berekende oogst. Onvermijdelijk komen na enige tijd anderen die mikken op zijn zelfvoorzienende boerderij. Een moeder van middelbare leeftijd die zich voorstelt als Kathryn en haar jonge dochter Milja zoeken onderdak en voedsel. Ze kunnen de gastheer aanvankelijk niet overtuigen, maar wanneer Milja wordt aangeboden gaat de eenzaat toch akkoord.

De twee vrouwen trekken bij de boer in, maar zijn boerderij kan onmogelijk drie mensen onderhouden. Tussen de drie vormen zich allerlei allianties en complotten. Iemand zal uiteindelijk het onderspit moeten delven.

Af en toe zien we een schijn van wat vroeger de mensheid was, maar dat wordt steeds overschaduwd door de harde, praktische realiteit. Fingleton straft met The Survivalist de zwakheid en het mededogen van zijn personages onmiddellijk af. De film herinnert de kijker voortdurend aan de gevaren van de wettenloosheid.

Fingleton straft de zwakheid en het mededogen van zijn personages onmiddellijk af.

In de wereld van de debuterende regisseur is geen plaats voor ‘hunger games’ of ‘maze runners’, Fingleton schept een enorm deprimerende toekomst zonder recht en orde. The Survivalist is verfrissend en daagt de stelregels van het apocalyptische genre uit. De regisseur werd terecht genomineerd voor een BAFTA als beste debuut. 

Jef van Cleynenbreugel Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milja vergiftigt haar moeder en leeft met het hoofdpersonage verder in de hut. Even later komen plunderaars. De twee vluchten, maar het hoofdpersonage sterft en red zo de ondertussen zwangere Milja. Zij trekt verder en vindt andere mensen die de beschaving terug proberen op te bouwen.