27ste Internationaal Filmfestival van Brussel

Dit Festival profileert zich door zeer bewust een Europees karakter na te streven. Waarom American Beauty als openingsfilm dan, hoor ik u al gillen.. Wel, dat was helemaal niet de openingsfilms, jullie eikels, dat was Benvenuta van André Delvaux. Enfin, er is natuurlijk ook zo'n sectie America Meets Europe, maar die wordt dan ook alleen in het verre Kinepolis gespeeld.

 

Wilt u het festival echt leren kennen : Kladaradatsch ! Palace, St Gorikshallen en UGC De Brouckère zijn uw referentiepunten. 15 Europese films in competitie voor de Gouden Iris, evenveel Europese kortfilms, eveneens in competitie (als u naar een Europese film gaat kijken, krijgt u trouwens steevast één van deze kortfilms te zien, lekker kicken). U zou ze niet herkennen al beten ze u in uw balzak maar toch even een paar films opsommen : Solas van Benito Zambrano, Luna papa, Human Traffic (trainspotting), Noz (The Dagger), enfin.. u kent ze niet.. Wij evenmin, of we zouden ze al besproken moeten hebben.

 

Het eerder vermelde America Meets Europe brengt weinig verbazend Amerikaanse films, enkele voorbeelden : The Limey (Steven Soderbergh), Boys don't cry (Kimberly Peirce, genomineerd voor Golden Globe), Angela's Ashes (Alan Parker),.. enfin, dus allemaal namen die opeens toch het oh zo vreselijk spreekwoordelijke belletje laten rinkelen.

Tussencategorie is Kaleidoscoop.. wat Europees, Aziatisch, Amerikaans, vanalles zo'n beetje dus.. Met andere woorden : superbekenden à la American Beauty, Bringing out the dead (Scorsese), Anna and the King (met Jody Foster, zie bespreking, niet de moeite, laten we dat al zeggen) maar eveneens de laatste nieuwe van Khyentse Norbu (Phörpa, overigens de eerste film in het Bhutaans (Tibetaans), gemaakt door een Boedhistische monnik).. Volledig lijstjes  vindt u elders.. Het is maar om een gedacht te hebben.. Wat moet u nu gaan kijken, is eigenlijk toch zowat het enige wat u zich interesseert.. Feit is.. wij weten het ook niet, het zou heel erg leuk zijn wanneer wij alle films al gezien zouden kunnen hebben.. is niet..

Er zijn wel persvisies, maar ook die zijn eigenlijk alleen maar nuttig om het festival te verslaan, wanneer alles al gedaan is.. We zullen vanaf nu de site dagelijks blijven updaten en de films die ze nog spelen aanduiden..

 

Kan ik toch een paar persoonlijke tips meegeven voor festivals :

 

1. Geniet van 'festival' in het woord 'filmfestival'. Dus, ok.. American Beauty, Bringing out the Dead mogen dan wel megagoede films zijn.. Maar wacht een week of 2 en u ziet ze bij de cinema op de hoek.. Solas, Phörpa, De Nacht van de korte film, alle films van 15x15 of van het magisch realisme in het filmmuseum (slechts 60 fr !) zijn dingen waar je op andere gelegen nooit de kans toe krijgt.. Profiteert der van.

 

2. U bent jonger dan 26 en u bent van plan vaak te gaan.. Voor 1000 fr. koopt u een kaart die u toelaat ALLES te gaan bezichtigen zonder meerkost... ALLES dus.. waar wacht u nog op.

 

3. Er worden colloquia georganiseerd Filmlessen door Peter van Hees bijvoorbeeld.. (u weet wel de man van Black XXX-mas, die zowat alles zit te winnen).. Ook hier weer : unieke kans.. Grijp ze !