Offscreen 2011

De avontuurlijke filmliefhebber kan zich de komende weken volledig uitleven op de vierde editie van het Offscreen Filmfestival, waar gewoontegetrouw de focus ligt op cinema uit de marge van het filmgebeuren. Tussen 9 februari tot 27 februari is het non-conformisme troef op verschillende locaties in Brussel: Cinema Rits, Cinematek, Bozar, en het festivalcentrum Cinema Nova. Offscreen gaat ook ‘on tour’, met vertoningen in Cinema Zuid (Antwerpen), BUDA (Kortrijk) en Melkweg (Amsterdam).

 

In de festivalmodule First (Off)Screenings kan u traditiegewijs genieten van een aantal avant-premières. Een mooi voorbeeld van wat u te wachten staat is de openingsfilm Rubber van Quentin Dupieux, beter bekend als Mr. Oizo. Deze film gaat over een moordlustige autoband – inderdaad, u leest het goed. Een dergelijk fantastische pitch kan alleen maar een zalig foute prent opleveren!

 

Daarnaast pakt het festival in het onderdeel Outer Space uit met een bijzonder aantrekkelijk aanbod uit het science fiction genre – om in de sfeer te komen zal Cinema Nova zelf volledig omgebouwd worden tot een ruimteschip! Een reeks films van achter het ijzeren gordijn worden vanuit de obscuriteit gered, en met 2001: A Space Odyssey, Solaris en Alien krijgt u alvast eenvoudigweg enkele van de beste films aller tijden op het grote scherm te zien. Een kans die u voorwaar niet mag laten liggen! Daarnaast zijn er cultklassiekers als Planet of the Vampires en Dark Star, de debuutfilm van horrorlegende John Carpenter. Met Dune kan u dan weer gaan kijken hoe David Lynch de SF-bijbel verfilmde. Als u vooral eens goed wil lachen verwijzen wij u naar spoofs als Creature, Galaxy of Terror, of Starcrash, waarin u de multigetalenteerde David Hasselhof aan het werk kan zien met een dildo-achtige lasergun…

 

Ook het kung-fu genre krijgt dit jaar de nodige aandacht, met een focus op de output van de legendarische Shaw Brothers-studio uit Hong Kong, die in de jaren '60 en '70 de ene na de andere film van de band lieten rollen. Een must lijkt alvast The 36th Chamber Of Shaolin, de inspiratiebron voor de hiphop-klassieker van de Wu-Tang Clan. Ook verder heeft u de kung fu parels maar voor het oprapen uit het ruime aanbod. Als bonus komt kenner Tony Rayns enkele films inleiden en een lezing geven in Cinema Rits.

 

Naar goede gewoonte is er ook een eregast op het festival, en dit jaar is dat de bijna tachtigjarige Monte Hellman, toch maar mooi de executive producer van Tarantino’s Reservoir Dogs. Hij werkte lang aan de zijde van Roger ‘the little shop of horrors’ Corman, en bouwde zelf een consistent oevre aan cultfilms uit, met als bekenste exponent Two-lane Blacktop. Hellman komt persoonlijk enkele van zijn films inleiden en zal ook een masterclass geven aan filmstudenten.

 

Nog op het programma: groteske animatie van de vaak bekroonde Phil Mulloy en een resem off-beat kortfilms zoals de Vlaamse toppertjes A Gentle Creature en Long Live The New Flesh. Meer hierover lees je op kortfilm.be. Tot slot is er nog de Face/Off selectie, een kwartet van films waarin het thema van plastische chirurgie slechts een aanleiding is om een existentiële nachtmerrie te creëren. De slotfilm van het festival past in dat rijtje: John Frankenheimers magistrale Seconds.

 

U merkt het, Offscreen pakt uit met een even fantastisch als gevarieerd aanbod. Voor ieder wat wils, en een perfecte remedie tegen de laatste gure winterdagen. Het volledige programma en meer informatie allerhande vindt u op www.offscreen.be