Stay

Genre: | Duur: 00 min. | Release: 5 April 2006 | Land: | Regie: Marc Forster | Cast: Ewan McGregor, Ryan Gosling, Naomi Watts, Bob Hoskins, Janeane Garofalo

Er bestaat nog altijd wat twijfel over het talent van Marc Forster. Deze cineast speelde keurig het Hollywoodspel mee met Monster's Ball en Finding Neverland, al werden beide films op gemengde kritieken onthaald. Stay is echter zijn minst geslaagde prent tot nu toe .



Ewan McGregor speelt Sam Foster, een psychiater die een patiënt van een zieke collega overneemt. Het gaat om Henry, een jonge kunstenaar met zelfmoordplannen. Sam tracht meer over Henry te weten te komen, maar die zoektocht neemt vreemde vormen aan. Zo wordt de kijker meegesleurd in een spookachtige wereld waarin met identiteiten, locaties en tijd gespeeld wordt.



Forster kan zich met deze psychologische thriller volledig uitleven op technisch vlak. De beeldvoering suggereert mysterie, de elegante en creatieve montage waarbij de scènes sierlijk in elkaar overvloeien, creëren een dromerige sfeer en het spelen met trappen en deuren werkt lekker metaforisch. De achtergrond wordt gevuld met vreemde figuranten, intrigerende schilderijen en foto's en veel regen. Zo wordt je als kijker langzaam meegesleept in een verhaal waarin realiteit een andere betekenis krijgt en ga je druk op zoek naar hints en antwoorden. Of je bent dit pseudo-artistieke gedoe na vijf minuten beu en raakt steeds meer en meer gefrustreerd omdat een echte oplossing uitblijft.



Want de climax die Forster serveert, is eigenlijk weinig verrassend en helemaal niet zo bijzonder. Op dat moment verliest de film al zijn narratieve troeven en blijft dus enkel nog de visueel-technische kracht van de film over. Dat vinden we toch wat magertjes. Jammer van de interessante cast.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het enige wat zich in de echte wereld afspeelt, is het verkeersongeluk dat Henry overkomt en waarbij zijn vriendin en ouders omkomen. Het gaat beslist om een ongeval en niet om een (zelf)moordpoging. Henry is zwaargewond en zweeft tussen leven en dood. De mensen die zich rondom hem verzameld hebben, worden personages in die wereld, wat verklaart dat ze van rol wisselen, opstaan uit de dood of van karakter veranderen. In werkelijkheid is Sam weliswaar een dokter, maar mogelijk geen psychiater en kent hij Lila (zijn vriendin) niet -zij is toevallig een verpleegster die Sam helpt om Henry in leven te laten blijven (vandaar de titel). Ook de andere omstanders hebben een rol gekregen in het verhaal, maar hebben in feite niets met Henry te maken. Die voelt zich schuldig aan het ongeval en dat schuldgevoel vormt dan ook de rode draad doorheen de spirituele trip. Mogelijk moet de figuur van Sam op bepaalde momenten eigenlijk als Henry geïnterpreteerd worden.