Agnes Browne

Genre: Romantisch Drama | Duur: 1u32 | Release: 9 December 1999 | Land: Ierland | Regie: Anjelica Huston | Cast: Ray Winstone, Marion O'Dwyer, Anjelica Huston, Ciaran Owens

Wanneer u van Ierse film houdt - zo een die humor en drama op sentimentele mensenmaat in beeld brengt - en als u Angelica Huston een goede actrice vindt, dan is deze film een niet te missen prent.



Deze "Agnes Browne" is geen realistisch drama uit het Ierse arbeidsmilieu geworden zonder meer, maar wel een grappige onderhoudende film met een onwaarschijnlijk dramatische toets, die gesitueerd is in het Ierland van de jaren '60.

De film wordt volledig gedragen en is gemaakt door Angelica Huston. Zonder haar was deze prent niet wat hij nu is. Marion O'Dwyer (haar vriendin in de film) is ook een ware revelatie.

Deze film is enerzijds ontroerend en anderzijds hartverwarmend. Schaam u niet als je bij het zien van een begrafenis tot tranen toe zit te lachen. Even later komen diezelfde traantjes er trouwens van sentimentele ontroering. Dit is samen met de prachtige acteerprestatie van Angelica Huston, de sterkte van deze film.

Agnes Browne heeft bovendien een gevarieerde en mooie muziekscore, die gaat van Ierse folk, over Tom Jones naar Franse chanson.



Het verhaal gaat over Agnes Browne (Angelica Huston), weduwe geworden met 7 kinderen na het verongelukken van haar man. Om de begrafenis te kunnen betalen, leent ze geld bij een woekeraar. Ook haar beste vriendin Marion (Marion O'Dwyer) helpt waar ze kan. Haar hele omgeving steunt haar en er is ook een Franse Bakker (Arno Chevrier) die haar het hof maakt. De zeven kinderen zijn soms wel een last, maar geven zin aan haar leven. Tot hier is alles o.k., maar er is natuurlijk ook nog die woekeraar die met geweld druk uitoefent. Haar beste vriendin Marion overlijdt bovendien aan kanker en haar kinderen zorgen ook nog voor de nodige problemen. Dit alle zorgt voor de nodige actie in de film, die natuurlijk tot een goed einde komt.



Deze film lijkt al kommer en kwel, maar is dat juist niet. Het lijkt een ouderwets Amerikaans sprookje dat op humoristische wijze relativeert dat er een klasse mensen bestaat die leeft van dag tot dag en die ook gelukkig is.

Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien