Nieuwe namen - 2013

Voorspellen wie een grote naam wordt, is niet evident, maar de tien filmmakers die we u twee jaar geleden voorstelden, staan intussen allemaal op de A-lijst. Ook vorig jaar keken we in onze glazen bol, al is het nog even afwachten of die acteurs het allemaal zullen waarmaken. Nu we een jaar later zijn, wagen we ons aan een nieuwe voorspelling. Wie staat op de rand van een doorbraak?

JASON CLARKE

Wie pas na zijn 40e doorbreekt als acteur, heeft doorgaans al flink moeten zwoegen om er te staan. Deze Australiër heeft echter nog niet gek veel rollen op zijn actief, maar de laatste jaren zijn dat er echter enkel in topfilms. Na Public Enemies waarin hij één van Johnny Depp’s bendeleden speelde, werd hij gecast in o.a. David Schimmer’s Trust en John Hilcoat’s Lawless waarin hij zich perfect staande wist te houden naast Tom Hardy en Shia LaBeouf, die zijn twee broers speelden. Eén van de hoofdrollen in het op Oscargoud hopende Zero Dark Thirty van Kathryn Bigelow en een voorname rol in The Great Gatsby naast Leonardo DiCaprio, maken dat we in 2013 niet aan Jason Clarke zullen ontkomen. Staan verder op het programma: maar liefst twee films van Terrence Malick en de actieprent White House Down.

JAMES BADGE DALE

Met maar liefst vier grote producties gepland voor 2013, is de kans bijzonder groot dat u binnen een jaar wel weet wie deze acteur is. Als hoofdrolspeler van de serie Rubicon, vond hij blijkbaar makkelijk werk na het voortijdig stopzetten van de reeks: na kleine rollen in Shame en The Grey, is deze Amerikaan  klaar voor het grote werk. Het drama Flight met Denzel Washington, de zombiethriller World War Z met Brad Pitt, de avontuurlijke western The Lone Ranger met Johnny Depp en tenslotte een voorname rol in Iron Man 3, zullen er voor zorgen dat u in 2013 simpelweg niet naast hem zal kunnen kijken.

DANE DEHAAN

Deze jonge acteur speelde in 2012 twee opmerkelijke rollen. In de onverwachte hit Chronicle toonde hij zich van zijn meest gevaarlijke kant, waarbij hij zelfs zijn meer telegenieke tegenspelers naar huis speelde. In Lawless vertolkte hij de aandoenlijke Cricket, de gehandicapte vriend van Shia LaBeouf. Het waren twee zeer uiteenlopende rollen, die zijn veelzijdigheid toonden en van hem een grote belofte maken. Het komende jaar zien we hem in The Place Beyond the Pines, een misdaaddrama met Ryan Gosling, in Kill Your Darlings, een biografisch drama waarin Daniel Radcliffe de dichter Allen Ginsberg zal spelen en in Atom Egoyan’s Devil’s Knot, met Oscarwinnaars Reese Witherspoon en Colin Firth. Maar dat DeHaan’s broodje pas echt gebakken is, werd duidelijk toen hij gekozen werd voor de rol van Harry Osborne in de sequel op The Amazing Spider-Man (2014).

DOMHNALL GLEESON

 Deze roodharige Ier viel in 2012 op in het zwierige Anna Karenina en de thriller Shadow Dancer. Als zoon van de befaamde bijrolacteur Brendan Gleeson, bemachtigde hij al heel wat kleine rollen in films waarin vaderlief meespeelde. In Never Let Me GoTrue Grit en Harry Potter and The Deathly Hallows zagen we hem een breder speelveld betreden. De toekomst lijkt enkel grote rollen in petto te hebben, waaronder de hoofdrol in de romantische science-fictionkomedie About Time, naast Rachel McAdams en Bill Nighy. Voor 2014 staat het aanstekelijke drama Frank gepland, waarin hij het scherm deelt met Michael Fassbender en Maggie Gyllenhaal. 

OLGA KURYLENKO

In feite is dit Oekraïense model geen groentje meer als het op acteren aankomt. In 2008 al leerde de wereld haar kennen als Bondgirl in Quantum of Solace. Verder mocht ze als verplichte schoonheid opdraven, al dan niet gekleed, in weinig vermeldenswaardige producties, zo gaat dat doorgaans met Bondgirls. In 2013 lijkt voor Kurylenko echter pas echt het sterrendom te lonken. Na een hoofdrol in Terrence Malick’s To The Wonder, naast Ben Affleck, speelt ze ook naast Tom Cruise in de science-fictionprent Oblivion. Nog meer grote namen? In Seven Psychopaths deelt ze het scherm met Christopher Walken, Colin Farrell, Woody Harrelson, Michael Pitt en Sam Rockwell.

BRIT MARLING

 De charismatische Amerikaanse verscheen op de radar na rollen in de Sundancehits Another Earth en Sound of My Voice, twee films die ze zelf schreef om toch maar aan werk te geraken. Nu staat ze op de rand van een doorbraak. In Robert Redford’s The Company You Keep toonde ze zich op haar meest innemend in een bijrol, maar het is haar rol in de thriller Arbitrage, waarin ze de dochter speelt van Richard Gere en Susan Sarandon, en een hoofdrol in de ecothriller The East die haar het komende jaar laten opvallen.  In The Green Blade Rises deelt ze later nog het scherm met Jason Clarke, één van onze andere beloftes.

SCOOT MCNAIRY

 Na meer dan 25 kleine en grote rollen in films die meestal slechts een heel klein publiek wisten te vinden, is deze Amerikaan eindelijk aan het grote werk toe. De interessante sci-fi-thriller Monsters liet hem eindelijk opvallen, waarna hij in 2012 in twee sterke producties verscheen. In Killing Them Softly zagen we hem als één van de twee sukkels die door Brad Pitt op de hielen worden gezeten, terwijl hij in Argo deel uitmaakte van de groep gegijzelde diplomaten. De soms wat verfrommeld uitziende acteur zal in 2013 o.a. te zien zijn naast Matt Damon in Promised Land van Gus Van Sant en in het ongetwijfeld geweldige Twelve Years a Slave van Shame-regisseur Steve McQueen. Ook het eerder vermelde Frank, met Domhnall Gleeson, staat op zijn lijstje.

ALICIA VIKANDER

 De bevallige Zweedse viel ons enkele jaren geleden al op in het bekroonde Pure, een ongekunsteld psychologisch drama waarin ze een getroubleerde tiener speelt. Die rol heeft haar geen windeieren gelegd. Het afgelopen jaar schitterde Vikander aan de zijde van Mads Mikkelsen in het aangrijpende A Royal Affair en maakte ze haar Engelstalig debuut aan de zijde van Keira Knightley in Anna Karenina. Dit lijkt te volstaan om van een doorbraak te gewagen. In 2013 staat de avonturenfilm The Seventh Son op het programma, waarin ze naast Jeff Bridges en Julianne Moore staat. Daarna volgt terug een Zweedse productie: Hotell, geregisseerd door Pure-cineaste Lisa Lanstedt en het Wikileaksdrama The Fifth Estate met Benedict Cumberbatch als Julian Assange. Ze heeft het mooi voor elkander, die Alicia Vikander. 

 

Van wie verwacht u veel te horen? Laat het ons weten op onze Facebookpagina

 

Sven De Schutter