BIFFF 2012 - 30th Brussels International Fantastic Film Festival

Dames en heren, het is weer zover! Haal die zombieschmink al maar boven, zet jullie beste dansschoenen klaar, leg dat vampierenkostuum opzij en bereid je voor om de longen uit je lijf te schreeuwen tijdens maar liefst 62 huiveringwekkende, hilarische of razend spannende films. Inderdaad, van 5 tot en met 17 april wordt Tour & Taxis andermaal overgenomen door de fanatici van het Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film, de hoogmis van de genrecinema in België.

 

Palmares 2014

Internationale Competitie
Gouden Raaf 2011: The Awakening - Nick Murphy - Groot-Brittannië
Zilveren Raaf: Juan of the Dead - Alejandro Bruguès - Cuba / Spanje
Zilveren Raaf: Tormented - Takashi Shimizu - Japan

Europese Competitie: Zilveren Méliès voor beste langspeelfilm: Iron Sky - Timo Vuorensola - Finland / Duitsland / Australië
speciale vermelding: The Sandman - Peter Luisi - Duitsland

7th Orbit Competitie: Himizu - Shion Sono - Japan
speciale vermelding: Shuffle - Kurt Kuenne - USA

Thriller Competitie: The Whistleblower - Larysa Kondracki - Duitsland / Canada
speciale vermeldingEliminate Archie Cookson - Rob Holder - Groot-Britannië

Publieksprijs, de Pegasus: Iron Sky - Timo Vuorensola - Finland / Duitsland / Australië

 

Hoewel het BIFFF eigenlijk altijd een feestelijke bedoening is, is er dit jaar eens te meer reden om te feesten. Het festival viert immers zijn dertigste verjaardag! Deze editie is dus de gelegenheid bij uitstek voor een terugblik op dertig jaar Belgische genrecinema. Drie decennia, drie rasechte klassiekers: Taxandria van Raoul Servais, Calvaire van Fabrice du Welz en de Belgische campfilm bij uitstek: Rabid Grannies van Emmanuel Kervyn. Alsof dit nog niet voor feestvreugde genoeg zorgt, vieren ook de legendarische Japanse filmstudio Nikkatsu en de Estlandse filmindustrie hun honderdjarig bestaan. Nikkatsu vereert het BIFFF met de uitzinnige films Zombie Ass: Toilet of the Dead en Deadbal. Estland maakt met Letters to Angel voor een tweede keer op rij kans om met de 7th Orbit prijs aan de haal te gaan.

 

Naast deze verjaardagsspecials staan er natuurlijk ook nog andere programma’s op het menu. Danish Cavern toont met films als Beast en ID:A andermaal de kracht van de Deense cinema. Focus Hong Kong spreekt voor zichzelf en niet verwonderlijk mag u uzelf verwachten aan enkele indrukwekkende historische martial-arts epossen zoals The Sorcerer and the White Snake of The Flying Swords of Dragon Gate van Tsui Hark. Deze film zal bovendien in 3D te zien zijn, net zoals een aantal andere films. Ter gelegenheid van deze dertigste editie heeft het BIFFF namelijk besloten zich uit te rusten met MASTERIMAGE 3D, een van de meest innovatieve projectietechnieken ter wereld. Een uitgelezen kans om een aantal genrepareltjes in dit formaat, zoals het hierboven genoemde epos of Takashi Shimizu’s Tormented, onder de loep te nemen.

 

De openingsfilm dit jaar is de gotische horrorfilm The Raven van regisseur James McTeige (V for Vendetta) en afsluiten doen we met The Cabin in the Woods. Met een script van Joss Whedon mag u zich hierbij alvast verwachten aan de nodige tongue-in-cheeck humor, het spelen met clichés en massa’s referentie naar de populaire cultuur in deze bijzondere horrorfilm.

 

Ook de gasten die het festival dit jaar verwelkomt zijn niet van de minste. Alex de la Iglesia, die vorig jaar het festival mocht openen met Balada triste de trompeta, presenteert dit jaar zijn mediasatire La chispa de la vida. The Exorcist-regisseur William Friedkin stelt zijn nieuwste film Killer Joe voor, maar wordt eveneens tot Ridder van de Orde van de Raaf geslagen, net als culregisseur Terry Gilliam en horroricoon Barbara Steele, eveneens te zien in The Butterfly Room. Andere prominente gasten zijn Tony Ching, een veteraan van de Hongkong-cinema en choreograaf van onder andere Hero en The House of Flying Daggers, en Lloyd Kaufman, de oprichter van de legendarische Troma studio. Kaufman komt dit jaar zijn ervaring delen met zijn befaamde seminarie ‘Make Your Own God Damn Movies’.

Zoals u al gemerkt zult hebben, worden het twaalf drukke dagen vol met filmisch genot. En alsof het nog niet druk genoeg zal zijn, zijn er dit jaar weer de vertrouwde randactiviteiten zoals de Zombieparade, het Vampierenbal, de Cosplaydstrijd, Body painting en make-up wedstrijden, maar ook de 72ste editie van de Film- en Televisiebeurs.

Wij weten alvast wat te doen tijdens de paasvakantie! Als u nog niet 100% overtuigd bent, kan u hier altijd terecht voor meer informatie.