High Art

Genre: Drama | Duur: 1u41 | Release: 10 November 1999 | Land: | Regie: Lisa Cholodenko | Cast: Radha Mitchell, Ally Sheedy, Patricia Clarkson, Tammy Grimes, Gabriel Mann, Bill Sage

Lisa Cholodenko klinkt misschien wel onbekend voor de meesten onder u. Schaam u niet, want High Art is Cholodenko's eerste langspeelfilm. Cholodenko heeft echter wel reeds twee korte films op haar repertoire staan, namelijk Souvenir (1994) en Dinner Party (1997), waarvan de laatste in 1997 de Channel Four TX prijs van The British Film Institute veroverde. Dit alles werd bovendien nog eens verwezenlijkt onder supervisie van ene Milos Forman. Maar Cholodenko had genoeg van het studeren en besloot dus maar eens om zelf een filmpje te maken en is daar zeer goed in geslaagd.High Art vertelt het verhaal van een ambitieus en succesvol jong vrouwtje, Syd (Radha Mitchell) die werkt als redactie-assistente bij het gerenomeerde fototijdschrift FRAME. De nadruk in haar job ligt echter niet op de redactie maar wel op het assistent zijn. Zo moet ze steeds de klotewerkjes doen (zoals koffie en donuts gaan halen) voor haar designboss. Dit saaie en dus risicoloze leventje dreigt echter ingrijpend te zullen veranderen als Syd een lek ontdenkt in het plafond van de badkamer.Haar vriendje James (Gabriel Mann) is niet echt een klusjesman dus moet vrouwlief het zelf maar oplossen. Syd vermoedt dat de bovenburen de schuldige zijn van het waterprobleempje en klopt aan bij de onbekende mensen. Daar ontmoet ze de knappe en hippe Lucy (Ally Sheedy). Lucy weet van niets en laat Syd binnen om de badkamer te bekijken.Syd is echter onder de indruk van de talloze foto's die de muren bekleden en toch ook een klein beetje van de vrienden die het appartement bevolken. Wat Syd niet weet is dat haar bovenbuur de alom geprezen Lucy Berliner is. Fotografe van beroep, maar gestopt omwille van de commerciƫle druk. Lucy heeft bovendien een relatie met Greta (Patricia Clarkson), een Duitse actrice die in films van Fassbinder meespeelde maar sinds diens dood zich volledig heeft weggecijferd voor haar schatje Lucy. Greta is dan ook niet echt opgezet met de blijde intrede van Syd.

Maar de ambitieuze Syd merkt daar totaal niets van en probeert Lucy's werk in het fototijdschrift FRAME binnen te loodsen. Bovendien lijkt de relatie tussen Lucy en Syd niet enkel zakelijk te zijn.Ally Sheedy laat nog eens van zich horen en doet dat met een sublieme vertolking. Sheedy zal voor de meesten onder u bekend zijn uit de Tv-serie Hill Street Blues ofwel uit de films War Games, Bad Boys, The Breakfast Club, enz. In High Art speelt ze op natuurlijke wijze de rol van een lesbische die merkt dat haar relatie in het slop zit.Maar naast Sheedy is er ook nog Radha Mitchell. Mitchell speelt de wat onwennige en verlegen Syd die zich steeds probeert aan te passen aan haar omgeving. Maar als ze Lucy ontmoet betekent dit een openbaring voor haar. Mitchell kan bovendien ook bewonderd worden in de dagelijkse soap Neigbours.

Sven Van Beirs Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucy geeft haar relatie met Greta op. Syd geeft toe aan haar gevoelens en verlangens en beleeft een passionele nacht met Lucy. Die nacht en morgend leveren bovendien het fotomateriaal op dat in het tijdschrift FRAME zal verschijnen. De vrienden van Lucy zal echter niet blij met hun relatie en zeggen dan ook dat Lucy dood is.