Any Given Sunday

Genre: Sportdrama | Duur: 2u31 | 1999 | Release: 26 April 2000 | Land: VS | Regie: Oliver Stone | Cast: Al Pacino, Cameron Diaz, Dennis Quaid, James Woods, Aaron Eckhart, Jamie Foxx, Matthew Modine, LL Cool J, Ann-Margret, Elizabeth Berkley

In Any Given Sunday zien we het verhaal van Tony D'Amanto, coach van de Miami Sharks, een American Football team. Tony heeft een enorm succesvolle carriere achter de rug maar het tij lijkt nu te keren. De Sharks verliezen match na match, de vergelijking met een slechte ploeg in het eerste klasse voetbal komt waarschijnlijk zeer dichtbij. De eigenares van de ploeg is Christina Pagniacci, die de scepter van haar overleden vader heeft overgenomen.

De hand van Stone is duidelijk aanwezig in Any Given Sunday. Zo is het camerawerk en de montage ronduit indrukwekkend. Je ervaart de matchen echt alsof je aan de zijlijn staat. Ook op de soundtrack is weinig of niets aan te merken. Toch valt deze prent niet te appreciëren. De reden is eenvoudig: het script is een klotescript. Dit is het zoveelste verhaal van een losercoach die met een hoopje rotzooi iets degelijks wil bereiken. Disney deed het op een magische manier in The Mighty Ducks, en noem gerust nog een honderdtal gelijkaardige films op.

De bedoeling is een blik achter de schermen te nemen van dit hectische wereldje. Gewoonlijk komt de cineast scherp uit de hoek maar de kritiek op de sportwereld wordt hier eerder verpakt als parodoe. Nu zal Stone wel ongelooflijke lol hebben gehad in deze film maar daar twee en een half uur voor uittrekken, is geenszins aanmoedigend voor een (Europese) kijker die niet de helft van het sportjargon kan vatten. 

Edwin Colebunders Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natuurlijk wint de ploeg de meeste belangrijkste wedstrijd. En nee Christina verkoopt de ploeg niet. En nee niemand sterft hoewel het er eerst wel zo uitziet.