One Hour Photo

Genre: Thriller | Duur: 1u38 | Release: 28 Augustus 2002 | Land: | Regie: Mark Romanek | Cast: Robin Williams, Connie Nielsen, Michael Vartan, Dylan Smith, Eriq La Salle

' One Hour Photo' is de eerste langspeelfilm van regisseur Mark Romanek waarmee hij toont dat we nog veel mogen verwachten van deze debutant . Romanek verdiende reeds zijn sporen in de muziekwereld en de reclamewereld. Het expressieve karakter van muziekclips en reclamespotjes laat zich dan ook voelen in de regie van de film. Al moet gezegd dat Romanek jammer genoeg soms uit de bocht gaat in zijn beeldregie. Een film is natuurlijk niet hetzelfde als een kleurrijke clip voor Nike of Madonna.In 'One Hour Photo' wordt het verhaal verteld van de wat oudere vrijgezel, Seymour (Sy) Parish die in de fotohandel werkt aan de ingang van de SavMart supermarkt. De 'average American guy' zo lijkt het maar niets is minder waar. Sy is een sociaal geïsoleerd individu die zich vereenzelvigt met de Yorkins-familie via de foto's die hij van deze familie zelf nauwgezet ontwikkelt en bewaart. 'The Yorkins' zijn voor Sy het perfecte gezin waar hij zelf nooit deel vanuit maakte. Hij ziet zichzelf als de nonkel van het ideale gezin dat 'de Yorkins' zijn. Niets mag dan ook raken aan dat perfecte, zuivere beeld van de familie. Sy zal 'zijn' familie kost wat kost beschermen.Sy wordt vertolkt door Robin Williams die eindelijk breekt met zijn imago van lawaaierige humorist/ (slash) emotioneel geladen acteur. Hij speelt Sy als een dood- normaal individu dat ernstig gestoord is zonder dat ie het zelf beseft. Het akelige gevoel dat de film brengt kruipt dan ook langzaam onder je huid totdat het daar vastzit. Dit gevoel wordt echt gedragen door Robin Williams die hiermee misschien zelfs zijn strafste rol neerzet.

Jammer genoeg houdt de regisseur zelf dit onderhuidse gevoel niet de hele film vast. In één scène (ik zal nog niet verklappen welke, you'll see) verpest Romanek het thrillerige sfeertje waarin de film tot dan hangt. Een totaal overbodige droomscène die een Freudiaanse en erg vage uitleg wenst te geven aan het abnormale gedrag van Sy. Hierbij is mijn devies: er is maar één David Lynch!

Soit, na dit jammere voorval komt gelukkig nog een vrij spannende finale waarin Sy wraakt neemt op papa Yorkin die Sy's droomwereld deed stukspatten.De rest van de cast zit goed in zijn rol. Connie Nielsen ( de beeldschone actrice uit 'The Gladiator') speelt zonder veel moeite Nina Yorkin, de bezorgde en liefhebbende mama en vrouw.

Ook de gladde Michael Vartan (Will Yorkin) is niet slecht als de man des huizes die later in de film in conflict komt met Sy. Het zoontje wordt gespeeld door Jake Yorkin die nog maar eens bewijst dat de tijden gelukkig voorbij zijn dat we ons alleen maar konden ergeren aan kinderrollen.

Maar al deze rollen draaien rond dé glansprestatie van Williams die met Sy hopelijk aan een tweede filmcarrière begint.'One Hour Photo' is dus een koele thriller waarbij je nadien het spijtigegevoel hebt van " net niet": net niet verrassend genoeg, net geen vernieuwende regisseur en net geen twee sterren waard. Maar misschien toch net wel gaan kijken.

Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'One Hour Photo' is de debuutfilm van Mark Romanek. Deze onderkoelde thriller vertelt het verhaal van de doodnormale maar gestoorde Sy Parish (Robin Williams) die bediende is in een fotowinkel. Hij vereenzelvigt zich met één zijn klanten: The Yorkins die voor hem de perfecte familie zijn. Niemand mag dan ook raken aan dat beeld dat Sy heeft via de foto's van de familie die hij zelf heetf ontwikkeld. Als de vader van de familie zijn droomwereld doet stukspatten neemt Sy wraak...