Only Clouds Move The Stars

Genre: Drama | Duur: 1u37 | Release: 1 December 2000 | Land: | Regie: Torun Lian | Cast: Thea Sofie Rusten, Jan Tore Kristofferson, Anneke Von Der Lippe, Jørgen Langhelle

Lukas Moodysson, het jongste filmtalent uit Zweden, leverde vorig jaar het juweeltje Fucking Amal af en lokte prompt bij ons haast even veel volk naar de zalen als grootmeesters Almodovar (Todo Sobre Mi Madre), Lynch (The Straight Story) en Anderson (Magnolia). Voor de Zweedse cinema, dat het totnogtoe moest stellen met de (weliswaar verdiende) retrospectieven van Bergman en Sjöstrom, een ongekend succes. Dat de belangstelling voor de Denen dankzij Von Trier, zijn Gouden Palm voor (het misschien wat overschatte) Dancer in the Dark en het Dogmamanifest eveneens is aangewakkerd wisten we al langer. Het is nu nog wachten op de Noorse cinema. Tot op heden bleef die vrijwel onopgemerkt en beperkt tot bescheiden festivalsuccessen als 'Insomnia', 'Junk Mail' of 'The Other Side of Sunday'.

Met het charmante 'Only Clouds Move The Stars' zal er jammer genoeg evenmin verandering in die situatie komen; daarvoor is het onderwerp te zwaar en de uitwerking te intimistisch om een groot publiek te bereiken. Helaas, want het is nochtans een voortreffelijke gezinsfilm die een serieus onderwerp, het rouwproces van een tienermeisje, op een fijne en gevoelige wijze aanpakt.

Maria is elf jaar oud wanneer haar broertje PeeWee sterft. Haar moeder sluit zich volledig op in haar eigen wereld en haar vader doet verwoede maar onfortuinlijke pogingen om het gezin bij elkaar te houden. Zoals het wel vaker gaat komt Maria tijdens het verwerkingsproces op een geïsoleerd eiland te zitten. Ze komt er ook letterlijk alleen voor te staan wanneer haar ouders haar wegsturen naar haar grootouders.
Tijdens haar verblijf ontmoet Maria het leeftijdsgenootje Jacob. Een totaal ander karakter, dat door zijn optimisme en prille levenswijsheid aanvankelijk botst met de sombere, in zichzelf gekeerde Maria. Geleidelijk aan ontdekken de twee elkanders prille levensfilosofie en groeien ze naar elkaar toe. Jacob haalt Maria uit haar schulp en helpt haar een beslissing te nemen die haar verdere leven danig zal beïnvloeden...

De regisseur van deze kleine, maar bijzondere film is de Noorse auteur Torun Lian. Voor 'Only Clouds Move The Stars' bewerkte ze haar gelijknamige, bekroonde roman tot een opvallend evenwichtig scenario, dat ze in warme beelden vertaalt, waarvan een hypnotiserende geladenheid uitgaat. Van bij het begin heeft ze de juiste toon te pakken.

Haar film mag dan wel wat stijl en onderwerp betreft totaal verschillend zijn van 'Fucking Amal', als het aankomt op een gevoelig, eerlijk en authentiek inzicht te verschaffen in de leefwereld van jonge tienermeisjes, doet 'Only Clouds' dat beslist even oprecht. De jonge sterretjes Thea Sofie Rusten en Jan Tore Kristofferson zijn adembenemend in hun resp. rollen van Maria en Jacob en dragen de film alsof ze nooit iets anders deden.

De Noorse film heeft er een pareltje bij, én een beloftevol regisseur die in de toekomst nog grote dingen zal doen.

Christoph Foqué Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dankzij Jacob zoekt Maria toenadering tot haar moeder