Civil War

Genre: Thriller | Duur: 1u49 | 2024 | Release: 17 April 2024 | Land: VS | Regie: Alex Garland | Cast: Kirsten Dunst, Wagner Moura, Cailee Spaeny, Stephen McKinley Henderson, Nick Offerman, Jesse Plemons

Alex Garland heeft ons met zijn eerdere films altijd meer aan het denken gezet dan geëntertaind, hoewel Ex-Machina, Annihilation en Men de kijker ook tot de laatste minuut geboeid hielden. Zijn vierde prent, de thriller Civil War, is nog uitdrukkelijker meer een idee dan een vertelling. 

Een groep journalisten gidst ons doorheen een verscheurde VS. De burgeroorlog die gaande is, ervaren we door hun blik, zonder veel te weten te komen over het ontstaan ervan. Het maakt dat het eerste half uur van deze thriller best afstandelijk blijft, al is de geloofwaardigheid groot. 

De personages worden op hun roadtrip echter niet veel meer dan gidsen en hun gedrevenheid om geschiedenis vast te leggen op gevaar van eigen leven, wordt daardoor wat naïef en blind idealistisch. Het zijn geen protagonisten die zullen bij blijven en echte beschouwingen over journalistiek zijn moeilijk te onderscheiden.

Daar is het Garland misschien ook niet om te doen. Moet Civil War een spiegel voorhouden? Na een beklemmende reis met enkele benauwende momenten, belandt het groepje in Washington, vastbesloten de inval in het witte huis op beeld te zetten. De episodische opgezette film verliest op dat moment veel van zijn opgebouwde spanning. Garland toont veel maar vertelt eigenlijk weinig. In de bestorming van het presidentieel verblijf, vindt hij geen emotionele lading en je blijft wat onbewogen bij de afloop, hoewel de bij momenten ironische pop- en rocksongs die de gruwelijke actie begeleiden, nu en dan wel een versterkend effect hebben.

Garland toont meer dan hij vertelt en dat maakt de essentie van deze plausibele thriller wat vaag

Daardoor zit de waarde van deze prent vooral in zijn allegorische karakter. De VS is in staat zichzelf naar de vernieling te helpen, zeker onder bewind van losgeslagen oranje brulboeien, maar de reflecties op de spanningen tussen republikeinen en democraten komen toch wat mager over. Van een film die in zijn thuisland overladen werd met lof, hadden we toch iets meer essentie verwacht.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien