Chicken Run

Genre: Komedie | Duur: 1u25 | 2000 | Release: 6 December 2000 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Peter Lord, Nick Park | Cast: Lynn Ferguson, Mel Gibson, Tony Haygarth, Jo Allen, Miranda Richardson

Peter Lord en Nick Park, de geestelijke vaders van de cultsensatie Wallace & Gromit, hebben de handen in elkaar geslagen voor een eerste avondvullende animatiefilm. Chicken Run, vertoond als slotfilm op het jongste Filmfestival van Gent, is het verbluffende resultaat van die samenwerking.

Aan de basis ligt een even rechtlijnig als grandioos idee. Mrs. Tweedy runt een kippenboerderij, maar haar kippen zijn ontevreden. Ze pikken het niet langer dat ze enkel dienen om eieren te produceren en vervolgens als hoofdmaaltijd te eindigen. Meer nog, ze verlangen naar hun vrijheid, naar het avontuur. Wanneer Rocky, een jonge haan uit Amerika, komt overgevlogen en hen vertelt over het leven buiten de boerderij, is hun nieuwsgierigheid helemaal geprikkeld. Ondanks zijn waarschuwingen dat het gras aan de overkant niet altijd groener is, houden de kippen voet bij stuk: de boerderij ontvluchten zullen ze. Zeker wanneer Mrs. Tweedy op automatisering overschakelt om alle kippen tegelijk door de molen te jagen. In plaats van eieren, broeden ze deze keer een sluw ontsnappingsplan uit...

Een hilarische komedie, boordevol cinefiele inside jokes, vinnige dialogen en gortdroge Britse humor.

Rond dit uitgangspunt ontpopt zich een hilarische komedie, boordevol cinefiele inside jokes, vinnige dialogen en gortdroge Britse humor. Samen met Toy Story 2 is Chicken Run ongetwijfeld dé animatiefilm van het jaar. De prent maakt optimaal gebruik van het principe van de claymation techniek, wat erop neerkomt dat de personages, net als bij Wallace & Gromit, plasticine, uit klei vervaardigde popjes zijn. De stemmencast doet geweldig werk - ook in de Vlaamse versie! - en Harry Gregson-Williams steekt als componist Danny Elfman naar de kroon. 

Verwacht echter niet dat u een antwoord zal krijgen op die prangende vraag wie er nu eerst was: de kip of het ei? Maar ik betwijfel sterk dat dit een afbreuk doet aan de filmpret.

Christoph Foqué Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ze ontsnappen en leven nog lang en gelukkig