Ça Commence Aujourd'hui

Genre: Drama | Duur: 1u57 | Release: 31 Maart 1999 | Land: Frankrijk | Regie: Bertrand Tavernier | Cast: Philippe Torreton, Maria Pitarresi, Nadia Kaci, Veronique Ataly

Bertrand Tavernier heeft met Ca Commence Aujourd'hui een duidelijk beeld geschetst van de slechte toestand van het Franse basisonderwijs. Tavernier wil met deze film een politieke boodschap overbrengen en slaagt hier zeker en vast in. Tavernier : 'Volgens mij is het onze taak ( filmmakers ) om aan politiek te blijven doen.'In Ca Commence Aujourd'hui worden we geconfronteerd met de harde realiteit van het Franse basisonderwijs. Gezinnen die te maken hebben met financiële problemen, ouders die hun kinderen mishandelen, enz. Er is echter niemand die er zich echt iets van aantrekt. Het leven gaat gewoon voort en degene die niet kunnen volgen die hebben pech. Daniel Lefebvre (sterk gespeeld door Phillipe Torreton) is de directeur van een lagere school in Hernaing en wordt bijna dagelijks geconfronteerd met wantoestanden.Op een dag komt een moeder haar dochtertje halen, maar door het feit dat ze te veel wijn heeft gedronken valt ze neer op de grond. Uit schaamte voor Levefbre snelt ze weg en laat ze haar dochterje achter. Dit is de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen en Levefbre begrijpt dat het zo niet verder kan.De school van Daniel moet het tevens roeien met de riemen die het heeft en vanuit de politiek kan hij op weinig steun rekenen. Bovendien is er dan nog de sociale dienst die gewoonweg haar werk niet doet. Daniel kan het allemaal niet meer aanzien en besluit om zelf actie te ondernemen.Bertand Tavernier laat ons op een aangrijpende wijze zien dat het zo niet verder kan. De kinderen die in de kleuterschool terecht komen hebben soms te kampen met problemen waarmee ze de rest van hun leven zullen geconfronteerd worden. De ouders kunnen het soms niet opbrengen om voor hun kinderen te zorgen. Maar dat is niet het enige. De gezinnen en de scholen kunnen soms ook niet terugvallen op, als is het maar een beetje, steun van politiek. Het laat ons tevens zien met welke luxe wij wel niet door het leven gaan. Alles gaat zo snel dat we zulke zaken gewoon over het hoofd zien en er geen aandacht aan besteden.

Sven Van Beirs Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daniel en z'n vrouw organiseren een feestje op de school. Ondertussen heeft een gezin zich het leven ontnomen en heeft een ander gezin hun kindje moeten afstaan doordat ze hetmishandelden. Het leven gaat eigenlijk gewoon verder. Er zijn wel enkele veranderingen doorgevoerd, maar men heeft nog steeds te maken met een heleboel problemen.