Instinct

Genre: Thriller | Duur: 2u06 | Release: 21 Juli 1999 | Land: | Regie: Jon Turteltaub | Cast: Anthony Hopkins, Cuba Gooding Jr., Donald Sutherland, Maura Tierney, George Dzundza, John Ashton, John Aylward, Marc Macaulay

Instinct gaat over een antropoloog, Dr. Ethan Powell (Anthony Hopkins) die naar Afrika trekt om daar de gorilla's te gaan bestuderen. Als snel blijkt dat hij niet enkel de gorillas bestudeert, maar stelsematig gaat hij ook de leefgewoonten van deze brave diertjes overnemen. Powell wordt vervolgens beschuldigd van het vermoorden van drie Afrikanen. Hierdoor moest hij één jaar verblijven in een gevangenis in Rwanda, waarna hij werd overgeplaatst naar de Verenigde Staten van Amerika. Hier wordt hij in een afdeling gezet met geestelijke gestoorden.Donald Sutherland, een professor van een nabijgelegen Universiteit, krijgt de dankbare taak om Dr. Powell te onderzoeken. Het is hier dat de figuur van Theo Calder (Cuba Gooding Jr.) opduikt. Dit is het hulpje van Sutherland. Calder heeft zich echter verdiept in de Powell-case en wil zelf het psychologisch onderzoek leiden.Dan volgen er enkele gesprekken tussen Calder en Powell en ontmoeten we de rest van the insane department. Bovendien worden we op de hoogte gebracht van het verhaal van Dr. Powell. Deze man blijkt niet meer te kunnen leven in deze maatschappij van TAKERS.Calder laat zien dat hij een beloftevolle psychiater in wording is, doordat hij Dr. Powell aan de praat krijgt. Hij zorgt tevens voor wat problemen met de bewakers van de psychiatrische afdeling.

Deze daden worden in dank afgenomen door de inmates.

Instinct heeft een goed script, maar vertoont toch enkele gelijkenissen met andere films. Af en toe moeten we toch even terugdenken aan Gorillas in the Mist, Silence of the Lambs of zelfs Jerry Maguire. Anthony Hopkins is a fine actor en iedere film waar hij in meespeeld profiteert van zijn acteercapaciteiten, maar zijn personage doet mij toch steeds terugdenken aan Hannibal uit Silence of the Lambs. Oke, het zijn twee totaal verschillende figuren, maar enkele zaken hebben ze toch gemeen. Misschien komt het wel doordat het Anthony Hopkins is die in die twee films het personage van de slechterik speelt. Cuba Gooding Jr. gaat dan weer verder op z'n Jerry Maguire elan. Hij vertolkt de rol van Theo Calder zeer goed, maar toch ook weer met enkele Maguire-touches.Toch moet men deze film gaan zien. Niet zozeer voor Hopkins of Gooding Jr., maar eerder voor het verhaal van de film. De film zorgt ervoor dat we eens goed nadenken over ons aardklootje.

Sven Van Beirs Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powell slaagt erin om te ontsnappen uit de psychiatrische instelling en vlucht terug naar z'n thuis : het oerwoud waar zijn geliefkoosde diertjes zitten.