Jacky

Genre: Drama | Duur: 1u20 | Release: 30 Augustus 2000 | Land: | Regie: Brat Ljatifi Fow Pyng Hu | Cast: Fow Pyng Hu, Eveline Wu, Gary Guo, Xuan Wei Zhou, Jian Pau Toh

Na de tweede wereldoorlog emigreerden veel Chinezen naar het buitenland. Hun gastland was vaak met willekeur gekozen zodat ze er doorgaans weinig interesse voor aan de dag legden. In deze voor hen vreemde landen stelden ze zich dan ook in de achtergrond op en hielden ze zich bezig met hun eigen culturele baggage. In het achterhoofd koesterden ze immers de gedachte ooit naar hun land te kunnen terugkeren.'Jacky' is het verhaal over een kind van dergelijke immigranten. Als gevolg van de ambivalente omgeving waarin hij opgroeit - Chinees in het Nederlandse Eindhoven - heeft hij moeite om een duidelijke levensvisie te vormen. Jacky behoort tot de zogenaamde 'tweede generatie' die is opgegroeid in het vacuum tussen twee culturen. De aanpassingsproblematiek, de zoektocht naar een eigen identiteit en de spanning als gevolg van culturele verschillen lopen als een rode draad doorheen de film, die zich concentreert rond de dagelijkse beslommeringen van Jacky. Hij werkt als railtender en zijn vriendenkring beperkt zich tot oppervlakkige contacten zoals de reizigers en het treinpersoneel. Op vrije dagen hangt Jacky thuis rond of helpt hij zijn moeder in de tuin...Een betere titel zou geweest zijn: "Een weekje uit het leven van een Chinese immigrant". Want net als het stuurloze leventje van Jacky kabbelt ook deze film maar wat aan, zonder echt een richting te kiezen, laat staan naar een hoogtepunt toe te bouwen.

Veel scènes bestaan uit slechts één lang en onbeweeglijk shot, wat voor een statisch effect zorgt. Dit verhoogt wel het beoogde realiteitsgevoel, maar het geheel wordt hierdoor erg afstandelijk. Wij hadden even veel moeite om ons in te leven in deze film als Jacky in zijn gastland. Wat in werkelijkheid amper 80 minuten duurt, lijkt er 120.

Hoog documentairegehalte, weinig échte cinema.

Christoph Foqué Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jacky's rust wordt verstoord wanneer zijn moeder hem confronteerd met enkele Chinese tradities, zoals trouwen met een vrouw uit China en het ouderlijk huis verlaten. Voor Jacky er erg in woont hij samen met de jonge Chi Chi in een flat in Amsterdam.