The Legend of 1900

Genre: Drama | Duur: 1u56 | Release: 12 Januari 2000 | Land: | Regie: Guiseppe Tornatore | Cast: Tim Roth, Pruitt Taylor Vince, Bill Nunn, Clarence Williams III, Melanie Thierry, Easton Gage, Cory Buck, Harry Ditson, Niall O'Brien

The Legend of 1900 geeft ons een kijkje in de wereld van de pianovirtuoos 1900. Deze groots opgezette speelfilm van niemand minder dan Guiseppe Tornatore slaagt er echter niet in om de virtuositeit van 1900 op een onvergetelijke manier voor te stellen. 1900 is een personage dat nog lang in onze gedachten zal blijven rondspoken, maar dat kunnen we spijtig genoeg niet zeggen van de film.Het verhaal is wel origineel. Momenteel worden de mensen ondergedompeld in de millenniumhype en is er een hevige strijd tussen doom- en de boomdenkers. Mensen worden bedolven onder apocalyptische voorspellingen, toekomstvisies, enz. Net op dat moment besluit Tornatore ons te vergezellen op een tocht naar het verleden. Tornatore brengt ons terug naar het begin van de laatste 100 jaar van het tweede millennium.Het schip The Virginian staat in voor de massale immigratiestroom van Europa naar de Verenigde Staten. Op dat schip werkt een zekere Danny Boodman (Bill Nunn). Net op de eerste dag van het nieuwe jaar 1900 doet hij de ontdekking van zijn leven. Wanneer de rijke lieden het schip reeds hebben verlaten en deze zwarte man zich bezighoudt met het opruimen van het restaurant voor de volgende reis, botst hij op een doos met een achtergelaten kind. Danny wil het kind voor zich houden en noemt het Danny Boodman T.D. Lemon (naam van de doos) 1900.Het kind groeit op in de buik van het schip en verlaat onder geen beding het schip om voet aan wal te zetten. Wanneer Danny echter bij een ongeval sterft, moet 1900 (Tim Roth) het vanaf dat moment op z'n eentje redden.Het duurt tot ene Maz (Pruitt Taylor Vince), een trompetspeler, in het orkest van The Virginian terechtkomt, vooraleer 1900 van zich laat horen (en hoe !). 1900 wordt onmiddellijk beroemd en slaagt erin om zelfs Jelly Roll 'the man who invented jazz' Morton (Clarence Williams III) naar huis te spelen. Niettegenstaande zijn vele successen heeft 1900 nog steeds het schip niet verlaten.

Zo zijn we beland bij het begin van de film wanneer Maz zijn dierbare trompet te koop aanbiedt in een pandjeshuis.Daar hoort hij de enige plaat die 1900 ooit heeft gemaakt. De eigenaar van de zaak luistert aandachtig naar het boeiende verhaal van Maz. Deze komt echter te weten dat The Virginian zal worden gesloopt en wetende dat 1900 nooit een voet aan wal heeft gezet ...The Legend of 1900 vertelt ons dus de levensloop van 1900, een pianovirtuoos die geen afscheid kon nemen van zijn thuis, het schip The Virginian. Toch is Tornatore er niet echt in geslaagd om dit boeiende en interessante thema op een toepasselijke wijze uit te beelden. De film is te groots opgezet en de acteerprestaties zijn ook niet echt om naar huis te schrijven. Slechts één scène beantwoordt aan de grootsheid van een personage als 1900, namelijk wanneer hij zijn nieuwe vriend Maz trakteert op een piano-waltz. Dit is echter niet genoeg en vele mensen zullen dan ook teleurgesteld zijn in deze film. Zeker als we terugdenken aan de film Shine, ook een portret van een piano-virtuoos.Tim Roth is natuurlijk een uitstekend acteur, maar dat wil niet zeggen dat iedere film waarin Roth de hoofdrol speelt meteen ook een goede film moet zijn. De meeste mensen zullen Roth wel kennen van zijn verschijningen in de Quentin Tarantino-films Reservoir Dogs (1992, de onvergetelijke rol van Mr. Orange) en Pulp Fiction (1994, de openingsscène). Roth is een veelzijdig acteur en liet al van zich horen in 1990 met Robert Altman's Vincent & Theo. Alhoewel hij in The Legend of 1900 zijn uiterste best doet, heeft hij zich deze keer toch vergist in de keuze van film. Hopelijk volgende keer beter.De soundtrack is wel van een hoog niveau. Het is dan ook niemand minder dan Ennio Morricone die nog eens eventjes zijn kunstjes laat horen.

Sven Van Beirs Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1900 zal nooit voet aan wal zetten.