Lost Souls

Genre: Thriller | Duur: 1u37 | Release: 10 Januari 2001 | Land: | Regie: Janusz Kaminski | Cast: Winona Ryder, Ben Chaplin, John Hurt, Philip Baker Hall, Elias Koteas, Sarah Wynter

Most glorious Prince of the Heavenly Armies, Saint Michael the Archangel, defend us in our battle against principalities and powers, against the rulers of this world of darkness, against the spirits of wickedness in the high places.- prayer to Saint Michael, gebruikt bij excorcismen-In 1999 werd filmminnend Vlaanderen en de rest van de wereld klaargestoomd voor de ultieme Satanfilm van het millennium: End of Days. Net zoals er toen nog geen nieuw millennium werd gevierd, belandde de film al snel in de videotheekrekken. Nu het nieuwe millennium er toch is worden we letterlijk overstelpt door films die in één of andere manier de link willen leggen met onze Heer in de Hel. Momenteel draait de komedie Little Nicky in de zalen met Adam Sandler als de derde zoon van Satan.

Voorts is er Bedazzled met een hete en vuurspuwende Liz Hurley (Bedazzled) en volgt er binnenkort de gerestaureerde versie van The Excorcist (dé beste horrorfilm aller tijden!). In dit rijtje kunnen we gerust Lost Souls plaatsen.Lost Souls handelt over een succesvolle schrijver, Peter Kelson (Ben Chaplin), die zich bezighoudt met het bestuderen van de roots van het brutale gedrag van 's lands meest krankzinnige en bloeddorstige criminelen. De man weet dus wat het kwade al dan niet voor hem in petto heeft. Maya Larkin (Winona Ryder) is een jong meisje dat eens bezeten was door de duivel en gered werd door haar geloof en de lieve en vriendelijke Father Lareaux (John Hurt).Bij een excorcisme van ene Henry Birdson, een gevaarlijke psychopaat die z'n gehele familie afslachtte, meent Maya (die zich heeft aangesloten bij een groep priesters die geloven dat de duivel een der dagen een willekeurig lichaam gaat uitkiezen) een boodschap te hebben ontcijferd dat er niet om liegt: de naam van het lichaam dat Satan zal huisvesten ... Peter Kelson.Zo, dat hebben we dan gehad. Lost Souls klinkt niet bijster origineel en is dat ook hoegenaamd niet. New Line Cinema zal daar ook zo hebben over gedacht en besloot toen om een grote naam op de poster te plakken: Janusz Kaminski. Lig uzelf nu niet dood te piekeren, want deze Poolse knaap is nog maar toe aan zijn proefstuk. Maar toch hebt u misschien de naam Kaminski al eens van het doek zien glijden bij één van de films van de grootste regisseur aller tijden: Steven Spielberg.

Kaminski is inderdaad de director of photography van films als Amistad, The Lost World, Jerry Maguire, enz. Bovendien sleepte hij reeds twee Oscars in de wacht voor zijn schiterende werk voor de films Saving Private Ryan en Schindler's List. Dus, dacht Janusz, waarom niet het eens zelf proberen. We zullen het hier op laten: Spielberg is bezig met het maken van I.A. en Janusz is opnieuw aan boord ... als cinematograaf.Bovendien stinkt het verhaal van Lost Souls naar namaak. Kaminski verklaarde zeer eerlijk dat hij Rosemary's Baby en The Excorcist als referentiepunten gebruikte, maar niet dat hij zijn eigen film volledig op deze films baseerde en niets zou toevoegen. De cast is van een ander allooi. Ryder staat reeds meerdere jaren bekend als een begenadigde actrice, maar wat haar tot deze miskleun heeft aangetrokken blijft een raadsel.

Ben Chaplin zal ietsje minder bekend in de oren klinken, maar deze jonge gast was reeds te zien in The Thin Red Line en The Truth about Cats and Dogs. En tenslotte vult John Hurt de plaats van de oude, maar wijze priester die een beetje geloofwaardigheid aan het verhaal moet brengen. Conclusie : goede cast, slecht script en Kaminski die zich beter concentreert op zijn cinematografie.

Sven Van Beirs Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Winona Ryder slaagt er niet in om de duivel te beletten om in Ben Chaplins lichaam te komen. Er zit niets anders op dan de man neer te kogelen...