Men of Honor

Genre: Drama | Duur: 2u09 | Release: 2 Mei 2001 | Land: VS | Regie: George Tillman Jr | Cast: Robert De Niro, Cuba Gooding Jr., Charlize Theron, Aunjanue Ellis

Men of Honor gaat over één van de instrumenten waarmee de Amerikaanse overheid zijn burgers "beschermt", namelijk de Navy. Meerbepaald de afdeling diepzeeduiken en nog meerbepaald de eerste Afro-Amerikaan in dienst.Dat die donkergekleurde medemens het enorm moeilijk heeft gehad, verbaast ons al lang niet meer. Wie ooit al eens een raptekst van Public Enemy onder de loep nam, weet meer dan dat. Toch is het goed dat ook publiekstrekker Robert De Niro via film een poging steunt om de massa onwetenden in te lichten over de Amerikaanse geschiedenis.Het hoofdpersonage en de nog steeds levende Carl Brashear is een zwarte plattelandsjongen die dolgraag in en onder water zwemt. Hij is er dan ook zeker van dat hij een goede diepzeeduiker kan worden. Na honderden brieven volgt eindelijk de toelating en ruilt Carl het ploegen van velden in voor de duikersschool.Daar heeft Carl het vanwege zijn huidskleur dubbel zo moeilijk als alle andere studenten. Hij is de enige en eerste zwarte in de school en slaapt bijgevolg ook helemaal alleen in een gigantische slaapzaal. Slechts één stotterende blanke loser voelt zich niet te goed om naast een neger te slapen.Carl wordt gespeeld door Cuba Gooding Jr. Deze jonge acteur is misschien minder bekend als supersterren in de categorie Tom Cruise, Jack Nicholson, Demi Moore, Dustin Hoffman en Anthony Hopkins, maar acteerde toch al aan hun zijde. Denk daarbij aan Jerry Maguire, A Few Good Men, Gladiator, Outbreak en Instinct.Dat Carl het uiteindelijk zal halen valt te verwachten bij een film als deze, waar het sterke karakter, de onrechtvaardige strijd en de volharing van de allereerste zwarte duiker centraal staan. Het is dus zo'n typische successtory die echter naar een andere hoogte wordt getild dankzij De Niro. Zijn vertolking van een gefrustreerde Master Chief Navy Diver, de allerhoogste rang in het duiken, is zoals we van hem gewoon zijn subliem. De evolutie van haat naar bewondering voor de getalenteerde kleurling brengt hij perfect over.


Tim Somers Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien