The Gift

Genre: Thriller | Duur: 1u52 | Release: 14 Maart 2001 | Land: | Regie: Sam Raimi | Cast: Cate Blanchett, Giovanni Ribisi, Keanu Reeves, Katie Holmes, Greg Kinnear, Hilary Swank, Michael Jeter

In 1982 werd het filmpubliek aangenaam verrast met de succesvolle prent The Evil Dead. In deze film plukken vijf vrienden bloempjes in de bossen en stuiten ze toevallig op het 'Book of the Dead'. Sam Raimi - de regisseur - werd geprezen om zijn sterke vertelstructuur die zich bevond in een bovennatuurlijke setting en weldra verscheen The Evil Dead II : Dead By Dawn op het grote scherm. Anno 2001 begeeft Raimi zich opnieuw op het bovennatuurlijke pad - hetgeen eigenlijk zijn genre is - met de film The Gift.
 

The Gift bevindt zich op de scheidingslijn tussen een mysterie, een horror en een aangrijpend familiedrama. Annie Wilson (Cate Blanchett) is weduwe en moeder van drie jonge snotters en gaat stevig gebukt onder haar speciale gave. Nu haar man uit het huis is moet zij voor het brood op de plank zorgen en biedt ze haar gave op commerciële wijze aan. Het stadje Georgia krioelt van de nutcases en dat vormt natuurlijk een uitstekende doelgroep voor Annie's helderziendheid.

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in het huis van de Wilsons. Annie is immers een vrij onstabiele vrouw, die duidelijk nog met een schuldgevoel rondlummelt in verband met de dood van haar echtgenoot. (de vrouw is potverdorie helderziend !?) Bovendien kan ze niet echt rekenen op een blijde verwelkoming door de inwoners van Georgia, die haar gave weglachen, reduceren tot wat hocuspocus en zelfs de naam van Satan in de mond durven nemen. Niet echt de eerste plek om je snoeter te laten zien !

Wanneer de extreem mooie, wulpse en sensuele Jessica King (Katie Holmes) verdwijnt met de noorderzon, en de politie-auroriteiten geen enkele hint hebben, schiet er nog slechts één persoon over die de stad uit haar nachtmerrie kan doen ontwaken: Annie Wilson. Aanvankelijk leidt Annie de politie naar het land van Donnie Barksdale (Keanu Reeves). Donnie is de man van Valerie (Hilary Swank), een habitué ten huize Wilson. Haar gewelddadige man is niet opgezet met het simsalabim-gedoe van Annie en bedreigt haar meermaals. Niet veel later kijkt Donnie de wereld tegemoet vanachter tralies, wegens het schuldig te zijn bevonden van de moord op Jessica. Annie's geweten begint evenwel te brommen en de visioenen volgen elkaar in sneltreinvaart op. Annie die nooit helemaal heeft kunnen leven met haar gave, moet nu de duistere dieptes van haar talent blootleggen en een wereld betreden die angstaanjagender is dan haar engste nachtmerries.

Met The Gift begeeft Sam Raimi zich eindelijk terug in het genre dat hem groot heeft gemaakt en omgekeerd. Niet dat Raimi sinds de jaren '80 heeft stil gezeten, maar zijn films waren keer op keer miskleunen van de bovenste plank. Hoewel Army of Darkness nog door de keel ging, moesten we het uitproesten bij het zien van zijn medewerking aan films als Hard Target, Timecop - met onze eigenste klomp vlees - en The Quick and the Dead (regie), en was ons braakzakje overvol bij het aanschouwen van For Love of the Game. Recent was er evenwel beterschap in het zicht met de middelmatige prent A Simple Plan en ook nu met The Gift blijft Raimi op een bescheiden niveau postvatten.

Nochtans hadden we hoge verwachten bij het inspecteren van de indrukwekkende acteurslijst: Cate Blanchett, Keanu Reeves, Hilary Swank, Greg Kinnear, Katie Holmes. Geen draak van een voorstelling - Raimi-fans zullen de toekomst weer gerust tegemoet kunnen gaan, Raimi is op het juiste pad - maar als u een beetje oplet kan u al na 30 minuten de uitgang gaan opzoeken of kan u uw partner of gebuur lastig vallen met het verklappen van de moordenaar ! Of beschikt u misschien ook over een gave ?

Sven Van Beirs Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na 30 minuten weet u reeds dat het haar vriendje Wayne Collins is die zijn agressie niet onder controle heeft kunnen houden. Hij heeft het lijk in de vijver van de Barksdale's gekieperd. Op het einde van de film brengt Annie Wilson, Wayne naar de scene of the crime en ondergaat ze nu ook een portie worstelen en wurggreepjes. Maar gelukkig weet ze zich uit deze penibele situatie te bevrijden en krijgt haar leven eindelijk een beetje rust ...