Sherrybaby

Genre: drama | Duur: 1u36 | Release: 1 Januari 2006 | Land: VS | Regie: Laurie Collyer | Cast: Maggie Gyllenhaal, Danny Trejo, Giancarlo Esposito

"Voormalig junkie wordt vanuit de instelling terug op de straat gespuugd en probeert opnieuw contact te zoeken met haar dochter". Vooraleer u naar uw seuzeke grijpt , de kijkkast afstemt op Vijf-TV en de doos Kleenex in gereedheid brengt, lees gerust verder want ondanks wat de synopsis doet geloven is Sherrybaby geen banale ?dertien in een dozijn? tearjerker geworden, maar een mooi gebalanceerd drama over een jonge vrouw die opnieuw van het leven probeert te genieten en zichzelf opnieuw tracht te bewijzen.Debuterend regisseuse en scenariste Laurie Collyer behandelt thema?s die balanceren op een wankel koord van overdreven sentimentaliteit, maar gelukkig weet ze zuinig om te springen met clichés (we telden er welgeteld één: Sherry?s hardvochtige schoonzus). Zo zagen we ook geen opborrelende tranen en blije herenigingen, maar een ex-junkie die haar baas een blowjob geeft voor een job en zich inlaat met haar reclasseringsambtenaar en een stoere hillbilly. De grootste troef is echter dat het scenario nooit inboet aan geloofwaardigheid en daarom zelfs intens en oprecht overkomt. In tegenstelling tot de meeste gelijkaardige films vormen de drugs geen apart thema en neemt de film ook geen statement in inzake de drugsproblematiek. Collyer levert met het scenario een aardig visitekaartje af dat haar zelfs de scenarioprijs op het afgelopen filmfestival van Deauville opleverde.Maar de grootste troef is echter Maggie Gyllenhaal. We dachten het al na Secretary én Donnie Darko, maar nu durven we het zelfs met 100 % zekerheid luidkeels van de daken roepen: Gyllenhaal wordt de leading lady van de volgende generatie. Zonder gebruik te maken van het ?hoe speel ik een ex-junkie? weet Gyllenhaal prima gestalte te geven aan het titelpersonage. Voorts loven we Collyer?s keuze om King of Camp Danny Trejo te castten, want hij zet een aardige biker neer.Volledig enthousiast zijn we echter niet, daarvoor was de afwikkeling iets te gekunsteld, maar voorts is Sherrybaby een intens filmpje geworden dat zonder moeite het banale Vijf-TV werk overklast.

Sven De Hondt Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien