How Happy Can You Be?

Genre: | Duur: 52 min. | Release: 1 Januari 2005 | Land: Noorwegen | Regie: Line Hatland | Cast:

Filmmaakster Line Hatland is van nature eerder pessimistisch ingesteld en is bovendien opgezadeld met genen die een lage potentiële geluksfactor in zich dragen. Kan je dan nog gelukkig worden? In deze semi-persoonlijke zoektocht zoekt Hatland wetenschappers over de hele wereld op die zich in de wazige discipline van ?subjective wellbeing? bevinden, onderzoek naar geluk en welzijn dus.



Psychologen, neurologen, antropologen die naar meetbare methoden zoeken om het geluk te meten en bijvoorbeeld naar Groenland trekken om de impact van het leven in een natuurlijke omgeving op geluk te meten. De auteur die in voice-over de film begeleidt voegt hier en daar een persoonlijke noot toe aan hun relaas. Maar om echt iets concreet te weten te komen over het meten van geluk, biedt deze film eigenlijk niet meer dan de dagelijkse prietpraat over psychologische onderzoeken in de wellness en lifestylepagina?s van de krant.



De vaagheid over het gevoerde onderzoek en de resultaten die alleen maar bevestigen wat iedereen al lang wist, of zo generaliserend zijn, dat ze geen enkele steek houden, incluis. Ja een gezonde en natuurrijke omgeving kan een positieve invloed hebben en nee geld maakt niet gelukkig. En hè, moesten jullie nu echt honderdduizenden euro?s onderzoeksgeld verkwisten om dat in een testje te zien bevestigd worden? De lichte ondertoon van de film zal door sommigen erg gesmaakt worden, bij anderen eerder gelijkaardige ergernissen opwekken als dit soort zinloze krantenberichten.

Ils Huygens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien