Zero Day

Genre: Drama | Duur: 1u32 | Release: 1 Januari 2003 | Land: VS | Regie: Ben Coccio | Cast: Calvin Robertson, Andre Keuck

Fictiefilm in documentairestijl, over een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse middelbare school. Andre en Cal, twee bevriende tieners, beramen gedetailleerd hoe ze op Zero Day een schietpartij zullen houden op de door hen zo gehate school. Op dagboekwijze onthullen ze achtereenvolgens de motieven voor de aanslag, de praktische voorbereidingen (wapens zoeken, bommen maken, verbranden van persoonlijke spullen), het wachten op Zero Day en het verloop van de nuldag zelf.

Zero Day kan als een antwoord op Gus Van Sant?s Elephant gezien worden, maar dan zonder de gestileerde schoonheid en met een dieper ingaan op de moordenaars. Op een bijna perverse manier slaagt deze schokkende prent erin sympathie op te wekken voor de daders. De hele film door trachten Cal en Andre de kijker ervan te overtuigen dat wat zij doen niet verkeerd of abnormaal is. Integendeel, deze aanslag getuigt zelfs van respect en medeleven voor hun naasten?



Zero Day graaft dieper dan Elephant en Bowling for Columbine, maar kan hierdoor ook moeilijker gevat worden. Deze dagboekreeks is absurd en gepredetermineerd. Veel antwoorden of balsem voor de ziel zullen deze bekentenissen de overlevenden niet opleveren. Alleen het triestige besef dat deze gebeurtenis onoverkomelijk was...

Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien