Broidit

Genre: Drama | Duur: 1u17 | Release: 1 Januari 2004 | Land: Finland | Regie: Esa Illi | Cast: Max Bremer, Aaro Vuotila

Deze Fins-Estse co-productie vertelt het verhaal van twee broers, Joni en Sami. Joni heeft leukemie en is naar Estland gevlucht, waar hij samenwoont met Rimma en diens kind Yoko. Sami, een fotograaf uit Helsinki, komt van Joni?s dokter te weten dat zijn kanker niet te genezen is. Sami moet zijn broer terug naar Finland lokken voor een behandeling.



De film oogt van de eerste tot de laatste seconde zeer Scandinavisch. Voor de rest ontbreekt er wel het een en het ander: een degelijk (of gewoon origineel) scenario, een mooie beeldtaal, een zuivere klankband. Wat vooral in het nadeel speelt van deze prent is het Dogme-karakter. Illi neemt de traditionele elementen uit de Dogme-beweging over: de vreemdeling, de nauwe familiebanden, xenofobie, herinnering versus een onzekere en meestal ook beangstigende toekomst, bekentenissen (ik noem er maar een enkele). Maar meer genialiteit is er niet te vinden. Ik kan ook Tolstojs Verzamelde Werken gaan kopiƫren en anders aan elkaar plakken, daarmee ben ik nog geen Russisch meester.



De acteurs stellen echt teleur. Bremer kan zonder enig overdrijven niets: niet wenen, niet lachen, niemand overreden. Zoals gezegd: niets dus! Zijn tegenspeler Vuotila is al even tweederangs, maar heeft nog het voordeel uiterlijk mooi te zijn.



Jammer, dit alles, want verhalen als dit kunnen met de juiste scenarist, regisseur en rolverdeling interessante karakterstudies zijn. Een gemiste kans voor de haast smetloze reputatie van het Hoge Noorden.

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien