Garden State

Genre: Romantische Tragikomedie | Duur: 1u42 | Release: 1 Januari 1900 | Land: | Regie: Zach Braff | Cast: Zach Braff, Ian Holm, Peter Sarsgaard, Natalie Portman

Eén van de toppers op het laatste Sundance Film Festival was dit sprankelende regiedebuut van acteur Zach Braff. Hij speelt zelf de hoofdrol in dit boeiende drama over een kerel die zijn comateuze leven ziet heropleven wanneer hij naar aanleiding van zijn moeders overlijden terugkeert naar zijn geboortdedorp. De reünie met zijn sukkels van vrienden, de ontmoeting met een alleraardigst meisje en het bijleggen van de langlopende familieruzie: ze maken van hem een totaal nieuw mens en roepen gevoelens op die hij -ondermeer door een medicatieverslaving- nooit eerder heeft ervaren.

Als independent film bevat 'Garden State' een aantal klassieke elementen. Personages met een hoek af, een plot waarin existentiële vragen en familierelaties een rol spelen, een frisse regie, een originele stilering enzovoorts. Die laten de prent zich nestelen in wat intussen toch al een lange traditie van steengoede onafhankelijke films te noemen valt. Daarin vinden ook Pieces of April, Secretary, Donnie Darko, You Can Count On Me, Election, 'The Good Girl' en Lovely and Amazing een plaats. Meestal bitterzoete combinaties van drama en komedie over kleine en grote gevoelens, die intussen haast een genre op zich zijn gaan vormen (zie ook de excellente tv-serie 'Six Feet Under').

Met zijn diepgaand en gevarieerd scenario, een stevige regie die een originele beeldvoering en interessant camerawerk met zich meebrengt en zijn geweldige cast (Braff zelf, Holm, Sarsgaard en een geweldig in form zijnde en van energie bruisende Natalie Portman), verdient 'Garden State' dus alle lof. Potten zal het niet breken, maar het is wel een waardig en zeer geslaagd portret van een ontwakende ziel. Knap!

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien