Stage Beauty

Genre: Romantisch Drama | Duur: 1u50 | 2004 | Release: 1 Januari 2004 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Richard Eyre | Cast: Billy Crudup, Claire Danes, Rupert Everett, Tom Wilkinson, Ben Chaplin, Fenella Woolgar, Richard Griffiths

Er was een tijd waarin enkel mannen mochten acteren - zie ook de plot van Shakespeare in Love- en dus ook alle vrouwenrollen door mannen vertolkt werden. Ned Kynaston is zo'n drama queen avant la lettre: zijn Desdemona lokt volle zalen. De grens tussen spel en werkelijkheid is voor hem erg vaag. Zijn kleedster Maria, die zelf ook droomt van een acteercarrière, weet dan ook niet of haar aanbidding zin heeft. Ned gedraagt zich niet altijd even mannelijk, maar het is onduidelijk of hij dat speelt of niet.

De Britse koning heeft na een ballingschap flink wat behoefte aan entertainment. Samen met zijn minnares speelt hij zelf toneel (in een hilarische scène waarin het koppel de rollen omdraait en de man een koningin speelt) en bezoekt hij voorstellingen. Onder invloed van zijn bedgenote, beslist de koning zomaar dat nu ook vrouwen mogen acteren. Maria - die al meespeelde in illegale opvoeringen - grijpt haar kans en met behulp van de vorst bereikt ze al snel de top. Voor Ned verandert alles: niemand wil nog een man zien acteren in vrouwenrollen en Ned blijkt helaas geen mannelijke rollen te kunnen spelen. De rivaliteit tussen Maria en Ned groeit, maar de twee blijken elkaar ook nodig te hebben: Maria is geen erg goeie actrice, terwijl Ned het dan weer moeilijk heeft de werkelijkheid te beleven.

Deze parallel is de basis van een zeer behoorlijk opgebouwde en historisch interessante tragikomedie, die gebaseerd is op een theaterstuk. Regisseur Richard Eyre - van het bijzonder oubollige Iris - weet echter wat hij doet: hij brengt een evenwichtige variatie in dialogen, personages en emoties en voegt genoeg actie toe om er een levendige en even grappige als boeiende film van te maken. Stage Beauty mist de frisheid en charme van Shakespeare in Love, maar door het bespelen van twee stevige thema's komt hij een heel stuk diepgaander over: is acteren een kwestie van spelen of van zijn? En wat maakt een mens wie hij is: geaardheid, geslacht, ziel of geest? Essentiële kwesties die desondanks bijzonder luchtig worden aangepakt en (net niet) à la Hollywood gesimplificeerd worden afgehandeld.

Grappig kostuumdrama met meer inhoud dan verwacht

In rol van Ned schittert Billy Crudup, die u al zou moeten kennen uit Big Fish en Almost Famous, en hij bewijst daarmee opnieuw één van de beste acteurs van een nieuwe generatie te zijn. Zijn subtiele vertolking is het hart van de film. Aan zijn zijde schittert Claire Danes - verrassend genoeg, want de actrice uit The Hours en Terminator 3 had de laatste jaren veel van haar pluimen verloren. Haar Maria is een vrouw vol tegenstrijdigheden die ver staat van de clichématige deerne. Everett steelt echter de show als Koning Charles en aan de zijlijn staan ook Wilkinson en Chaplin knap te acteren. De sterke casting draagt zeker bij tot de sterkte van deze prent.

Stage Beauty mist net dat tikkeltje sérieux en diepgang om echt groots te zijn, en zal wellicht ongemerkt verdwijnen tussen betere en bekendere films. Maar dat mag u niet beletten dit amusante filmpje een kans te geven.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ned en Maria proberen het maar eens met elkaar nadat ze beiden zichzelf overtroffen hebben met een opvoering van Othello: Maria als Desdemona, zonder dramatiek maar puur realisme beogend; en Ned als Othello, viriel en dreigend zoals nooit voorheen.