Saw

Genre: Horror | Duur: 1u40 | Release: 16 Maart 2005 | Land: | Regie: James Wan | Cast: Leigh Whannell, Cary Elwes, Danny Glover, Ken Leung

Mop: "Vraagt Jef aan An: Wat is het toppunt van sadisme?" Waarop An Jef zijn geslacht vastbindt aan de tafel en een hakbijltje binnen handbereik klaarlegt. Vraagt Jef enigszins teleurgesteld: Is dit nu het toppunt van sadisme? Zegt An: Neen, maar als ik het huis in brand steek wel." Het is niet alleen de worst joke sinds het beruchte "Een Hollander, Griek en Amerikaan zitten in een rubberbootje"-fiasco van 1997 van W. Capiau, het is tegelijk quasi de beginscène van de publiekswinnaar op het BIFFF en één van die zeldzame horrorfilms die in de reguliere zaal uitkomt.Een seriemoordenaar, de Jigsaw-killer, bedenkt de éne na de andere vreselijke val waarin hij zijn slachtoffers de vraag stelt: ben je bereid jezelf te verminken of desgevallend iemand te vermoorden, om zelf in leven te blijven? In de eerste scène zien we twee mannen met hun voet vastgeketend in verschillende hoeken van de kamer. Ze hebben een zaag en zes uur om te ontsnappen, helaas is de zaag niet bedoeld voor de kettingen. Bij toeval kent een der geketenden de moordenaar van reputatie en door hem worden de verschillende andere 'moordconstructies' uit de doeken gedaan. Een wat makkelijk scenariotruukje, maar het stoort nauwelijks.Saw doet er alles aan om zoveel mogelijk aan Se7en te doen denken. De film heeft dezelfde duistere sfeer en zieke moordenaar, een aantal zeer leuk bedachte martelingen en een verrassend einde. Dat de film slechts tot op teenhoogte van het niveau van Se7en raakt is niet eens een groot minpunt. Saw is entertainend, griezelig zonder ooit overdreven gore te worden, ingenieus bedacht en overtuigend vormgegeven. Leve het hamerke, het beitelke maar in de eerste plaats het zaagske.

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De goede dokter zaagt zijn eigen voet af en schiet zijn celgenoot neer zoals gevraagd. De gekidnapte vrouw en kinderen zijn ondertussen zelf ontsnapt dus eigenlijk had het niet meer gemoeten. De neergeschoten celgenoot blijkt echter nog te leven en vermoordt de crazy moordenaar. Of toch niet want de zogenaamde moordenaar is eigenlijk ook maar een marionet in de handen van de echte moordenaar, hij probeert enkel zijn eigen hachje te redden (is geinfecteerd met dodelijk en traagwerkend gif). Wie is dan de echte moordenaar? Wel, de man die in het begin van de film zichzelf neerschiet en tussen beide voetgenoten inligt, hij hield zich maar dood. Hij staat op en sluit de deur achter zich, definitief.