Proof

Genre: Drama | Duur: 1u39 | Release: 11 Januari 2006 | Land: VS | Regie: John Madden | Cast: Anthony Hopkins, Gwyneth Paltrow, Michael Caine, Jake Gyllenhaal

John Madden wist met Shakespeare in Love een rist Oscars in de wacht te slepen, intussen al een hele tijd geleden. Als hij in zijn nieuwe film, het op een bekroond toneelstuk gebaseerde Proof, Oscarwinnaars Anthony Hopkins en Gwyneth Paltrow opvoert, kan je gerust spreken van een prestigieus project. Proof is zelfs één van de zeldzame Amerikaanse films die op het Gentste Filmfestival een plaats in de competitie kon veroveren. Onbegrijpelijk, want dit afgezaagde drama is stressopwekkend banaal en heeft een cinefiel publiek nog minder dan niets te bieden.

Gwyneth mag zichzelf van haar meest tranerige truttenkant laten zien als de dochter van een geniale maar helaas ook psychisch gestoorde wiskundige, nog maar een keer mechanisch gespeeld door Anthony Hopkins, die wat ons betreft allang overklast werd door Michael Caine. Na papa?s dood, komt nerd Gyllenhaal zijn bureau en zijn dochter besnuffelen. En ja hoor, een nieuwe rekenkundige formule die cijfervreters doet klaarkomen van enthousiasme, wordt aangetroffen tussen de vele notaboekjes vol geraaskal. Maar? wie heeft eigenlijk deze formule bedacht? De vader die de laatste jaren van zijn leven niet meer goed bij zinnen was? Of de janktrien van een dochter die zichzelf tot martelaar verhief door de zorg voor de gek op zich te nemen?

Zonder ook maar enige waarachtigheid of authenticiteit verteld en zo conventioneel als maar mogelijk is in beeld gebracht, kan Proof gerust als een zeer vervelende, lege doos beschouwd worden. Zelfs Ron Howard, koning van de banale mainstream, maakt interessantere en mooier vormgegeven films, zeker als die ook over wiskunde gaan (A Beautiful Mind).

Madden had blijkbaar ook geen enkel idee hoe zijn acteurs in te tomen. Qua geforceerd overbrengen van emoties en dialogen, weet Proof zelfs de eerste beste VTM-soap te overtreffen. En zo wordt het publiek gemarteld door de ene na de andere hysterische scène waarin Paltrow staat te bleiten. Eén woord voor wat ongetwijfeld als één van de belachelijkste films van het jaar kan bestempeld worden: gezeik!

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien