When A Stranger Calls

Genre: Thriller | Duur: 00 min. | Release: 19 Juli 2006 | Land: VS | Regie: Simon West | Cast: Camilla Belle, Katie Cassidy, Molly Bryant, Tommy Flanagan, Derek de Lint

Regisseur Simon West verwierf aan het eind van het vorige decennium enige naambekendheid met films als Con Air en The General's Daughter. Het succes had echter geen positieve uitwerking op hem en nadat hij zich genesteld had in het verzadigde filmlandschap van Los Angeles, werd hij, in het zog van vele anderen, overmeesterd door de alomtegenwoordige herkauwtrend. Na een adaptatie van een populair videospel (Tomb Raider) achtte hij de tijd rijp voor een remake van When A Stranger Calls, een stereotiepe thriller van Fred Walton uit 1979.



Het scenario van When A Stranger Calls is opgebouwd uit clichés: als straf voor haar excessieve telefoonrekeningen wordt Jill, een halsstarrige tiener, door haar ouders gedwongen te gaan babysitten in een mysterieuze villa die zich, zo wil het toeval, in het midden van nergens bevindt. Net wanneer ze het zichzelf comfortabel heeft gemaakt begint ze dreigtelefoontjes te ontvangen die in een heus kat-en-muis-spel ontaarden.



When A Stranger Calls is geen loepzuivere remake: West bewerkt enkel de 20 minuten-durende openingsscène van de versie uit 1979. Zeggen dat hij hierbij veel toevoegt aan het origineel zou de waarheid onrecht aandoen. De meest opvallende aanpassing die hij aanbrengt is de locatie, die van een simpele woonst in een reusachtig doolhof wordt omgetoverd: noodzakelijk om een banale openingsscène in een langspeelfilm te gieten maar wel funest voor de beoogde claustrofobische spanning. Voor het overige zoekt West zijn toevlucht in voorspelbare genreclichés, aan elkaar geregen door een reeks irritante gekunstelde ingrepen. Dat het gewicht van dit fiasco bijna uitsluitend op de frêle schouders van protagoniste Camilla Belle (The Lost World, The Ballad of Jack and Rose) rust, is daarenboven ook niet meteen bevorderlijk voor het niveau van de film.



Adequaat geregisseerde slasher-films worden de dag van vandaag nog slechts sporadisch gemaakt. Wie vertrouwd is met het slasher-oeuvre van Hitchcock en Craven (die de versie van Fred Walton overigens parodieerde in de eerste Scream) zal When A Stranger Calls dan ook afschrijven als een overbodige remake die niets nieuws onder de zon brengt.

Sam Roggen Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien