The Mechanic

Genre: Actiethriller | Duur: 1u33 | Release: 6 April 2011 | Land: VS | Regie: Simon West | Cast: Jason Statham, Ben Foster, Donald Sutherland, Tony Goldwyn

“De moeder van alle hit man-thrillers” werd The Mechanic van Michael Winner in 1972 genoemd. Net geen veertig jaar later maakt regisseur Simon West er een remake van met dezelfde titel. West tekende eerder al voor Con Air, The General’s Daughter en Lara Croft: Tomb Raider. Ook deze keer levert hij een onvervalste actiethriller af waarbij hij nauwkeurig de regels van het spel volgt. Het levert een film op die in essentie al vele keren gemaakt is en bijgevolg een voorspelbaar verloop kent.

 

Mecanicien van dienst is Arthur Bishop, een huurmoordenaar van de betere soort. In opdracht van een bedrijf onder leiding van Dean Sanderson legt hij op bestelling lastige individuen om op afwisselend subtiele dan weer expliciete wijze. Emotionele betrokkenheid is hem vreemd. Daar komt bruusk verandering in wanneer Sanderson hem opdraagt zijn collega en vriend Harry McKenna te vermoorden. Arthurs geweten achtervolgt hem op deze daad en hij geeft daarom toe wanneer Harry’s zoon Steve vraagt bij hem in de leer te mogen gaan. Hij wil de kneepjes van het vak leren om de moord op zijn vader te wreken.

Hierop kan de actie helemaal losbarsten en start het verhaal een wandeling langsheen meerdere platgetreden paden. Moordopdrachten die snel en onopgemerkt hadden moeten verlopen, monden uit in chaos en vuurgevechten die eindigen met de obligate ontploffing van een auto of gebouw. Arthur maakt hierbij gebruik van een batterij hoogtechnologische snufjes en kan ook rekenen op een onfeilbaar schietvermogen. Het baart weinig opzien dat hij moeite heeft om zijn zachte kant te tonen. Toch komt hij graag tot rust bij een LP met pianomuziek of in de armen van een escorte die hij geregeld bezoekt. Zij kan overigens niet geloven dat hij Arthur heet en vindt hem meer een David of een Brad. Zelf dachten we aan Bruce. Willis. Arthur wordt immers gespeeld door Jason Statham die met zijn stoppelbaard, onverstoorde blik en aangehouden zware stem de vergelijking met de held uit Die Hard goed doorstaat.

Ben Foster kruipt in de huid van Steve en vervult zijn rol als huurmoordenaar op leercontract zoals het hoort. Aan het begin van de film is hij nog een mislukkeling maar eens Arthur hem onder zijn hoede neemt groeit hij in geen tijd uit tot een bekwaam slager die zich uiteindelijk groter dan de meester waant. Het maakt van The Mechanic een klassiek mentor-leerling-verhaal dat liefhebbers van het genre ongetwijfeld zal weten te bekoren. Toch mag het script gerust weer voor veertig jaar de ijskast in vooraleer een nieuwe remake volgt. 

Alexander Verstraete Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arthur ontdekt dat Anderson hem erin heeft geluisd door hem Harry te laten vermoorden. Arthur en Steve bundelen hierop de krachten om zich te wreken op Anderson. Eens dit achter de rug is, onderneemt Steve (die ontdekt dat Arthur zijn vader vermoordde) een poging om Arthur te vermoorden. Hij faalt en wordt zelf omgelegd door Arthur.