The Island

Genre: Drama | Duur: 1u52 | Release: 1 Januari 2008 | Land: Rusland | Regie: Pavel Lounguine | Cast: Pyotr Mamonov, Viktor Sukhorukov, Dmitri Dyuzhev, Yuri Kuznetsov, Viktoriya Isakova, Nina Usatova, Yana Yesipovich

Een matroos wordt het leven beloofd, maar moet daarvoor wel dat van een ander roven. Gestrand wordt hij opgevangen door orthodoxe geestelijken. Inmiddels benoemd als Vader Anatoly, verwerft hij een plaats in het orthodoxe klooster op een eilandje. Hij zit meestal op een hoopje kolen in zijn woning zonder venster. Op de rand van de waanzin treedt hij met het bovennatuurlijke in contact door boetedoening, gebed en duiveluitdrijving. Zijn toewijding tot God wordt hoe langer hoe zuiverder, maar ook excentrieker.Pavel Lounguine (Taxi Blues, Luna Park) richt zijn nieuwste film niet enkel tegen het individualisme en materialisme van onze tijd. De film gaat veel verder dan dat en doet de kijker ervaren wat boven iemand kan uitstijgen.Deze mystiek vertaalt zich uitmuntend in het visuele. De koude en rotsachtige omgeving krijgt een prominente plaats in het beeld en biedt zo het hoofd tegen de excessieve aanwezigheid van het louter menselijke in de heersende beeldcultuur.Van een hedendaagse film zou je zulke prachtige traagheid en mystieke dimensies niet verwachten. Daarom is The Island, de Russische film uit 2006 die het filmfestival van Venetiƫ 2007 mocht afsluiten, zeer geschikt als opener van het Offscreen-festival.

Matthias De Groof Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vader Anatoly komt te weten dat zijn zondigheid - die hem zijn heel geestelijk bestaan lang tormenteerde - onwaar blijkt te zijn. Dit stelt hem in staat te sterven, wat hij dan ook meteen doet.