With Your Permission

Genre: Tragikomedie | Duur: 1u35 | 2007 | Release: 1 Januari 2008 | Land: Denemarken, Zweden | Regie: Paprika Steen | Cast: Rasmus Bjerg, Sidse Babett Knudsen, Lars Brygmann, Soren Pilmark

Paprika Steen, de Deense actrice die wereldberoemd werd dankzij haar rol als zus in Festen, maakt een film. En wat voor een! With your permission tast op subtiele, maar zelfverzekerde wijze een hekele thematiek af. Menig taboe gaat eraan, terwijl Steen en scenarist Anders Thomas Jensen (o.a. Mifune, Adam's Æbler, Brødre) partnergeweld aankaarten. En dan wel dat van vrouwen tegenover mannen.
 

Lars Brygmann speelt de ietwat onzekere Jan. Hij werkt voor een ferrymaatschappij die lijdt onder de concurrentie van een brug tussen Kopenhagen en Malmö die stilaan het verkeer overneemt. Door zijn voor buitenstaanders onbegrijpelijke capsones staat zijn baan op de helling. Te meer omdat zijn baas hem nagenoeg dwingt zijn vrouw te verlaten. Dit moet hij omdat vrouwlief Bente nogal losse handjes heeft. Het is schering en inslag dat Jan toegetakeld op het werk aankomt. Bente is al enkele jaren verzonken in een depressie omdat ze haar droom niet heeft kunnen najagen: ze had operazangeres willen én kunnen worden.

Steen analyseert haar personages haarfijn en laat alles wat Dogme 95 haar geleerd heeft achter zich. Ze opteert voor een duidelijk klassieke stijl, om de herkenbaarheid van haar alledaagse personages zo hoog mogelijk te houden. Door middel van tragikomische en sardonische humor overhaalt ze haar kijkers mee te gaan in de absurde logica van partnermisbruik. Aansluitend daarop slaagt ze er ook in haar publiek de vraag te doen stellen wat de achterliggende redenen zijn voor het geweld. En vooral of geweld tout court een oplossing kan bieden.
 

Door middel van tragikomische en sardonische humor overhaalt de regisseur haar kijkers mee te gaan in de absurde logica van partnermisbruik.

Jensen speelt met zijn personages en verplaatst ze, zij het naar Zweden, waar Bente gaat zingen in La Bohème, zij het naar het vasteland, waar Jan aan een andere job begint. Die ontwrichting moet voor ontnuchtering zorgen. De idee van de alles overtreffende en onvoorwaardelijke liefde kwam ook al in Jensens scenario van Elsker deg for evigt terug en wordt hier nogmaals briljant uitgespeeld.

With your permission kruipt door zijn humor en herkenbare personages snel onder de huid. De film stemt tot nadenken. Zelfs het nagenoeg verplichte happy end kan daar weinig aan veranderen. Ronduit prachtig.

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De twee komen terug samen, symbolisch op de brug tussen Denemarken en Zweden. "Elsker deg for evigt", anyone?