The Visitor

Genre: Drama | Duur: 1u43 | Release: 17 December 2008 | Land: VS | Regie: Tom McCarthy | Cast: Richard Jenkins, Hiam Abbass, Haaz Sleiman

Als acteur speelde de vrij onbekende Tom McCarthy o.a. in kwaliteitsprenten als Syriana en Good Night and Good Luck maar ook in bijvoorbeeld Meet the Parents. Met het innemende en sterk vertolkte The Station Agent sleepte hij verscheidene filmprijzen in de wacht. Nu is er The Visitor, die als openingsfilm op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen 2008 fungeerde. Het scenario van deze nieuwe prent kan men in het multiculturele westen eigenlijk nog amper origineel noemen. Toch wordt de context van de Verenigde Staten na 9/11 ditmaal eens niet uitgemolken en confronteert McCarthy twee extreem verschillende personages, met ontroerende en grappige situaties tot gevolg.We maken kennis met Walter, de uitgebluste professor die in Connecticut eigenlijk zeer weinig om handen heeft. Met lichte dwang wordt hij door de universiteit naar New York gezonden om er een lezing te geven over de economische crisis in de ontwikkelingslanden. Eens aangekomen blijkt er een Senegalees-Syrisch jong koppel in zijn appartement te leven. Na wat ongemakkelijke situaties nodigt hij ze uit daar te blijven. Het lot beslist er echter anders over: het koppel verblijft illegaal in het land en Tarek moet het land verlaten. McCarthy toont ons hoe Walter open bloeit als gevolg van die toevallige ontmoeting.Hiam Abbas schitterde onlangs nog in Lemon Tree. Ze zet haar zoveelste overtuigende rol neer, ditmaal als bezorgde moeder van Tarek en zoals vaak als een integere vrouw met sexappeal. Voor de vertolking van Walter wilde McCarthy absoluut werken met de ervaren Richard Jenkins (bijrollen in ondermeer The Man Who Wasn?t There, North Country en vooral bekend als overleden pater familias in Six Feet Under) omdat deze uitmunt in het spelen van onopvallende mannen en dit hem net zo geloofwaardig maakt.Componist Jan Kaczmarek maakt dankbaar gebruik van de Afrikaans-Arabische herkomst van de asielzoekers. De klassieke muzieksmaak van de professor staat daar mooi tegenover: pianomuziek en djembe worden handig afgewisseld en vermengd. De scène waarin grijze muis Walter een aantal ervaren djembespelers op straat vervoegt is weinig realistisch maar zorgt voor opzwepende ritmes. De score van The Visitor geeft vooral aan hoe muziek grenzen overstijgt.Van deze charmante film zal dus vooral de muziek bijblijven. Hoewel er piekfijn geacteerd wordt, valt het verhaal toch nét iets te weinig beklijvend uit.

Vera Bras Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarek wordt tijdens een controle opgepakt in de metro. In de gevangenis krijgt hij regelmatig bezoek van Walter. Via hem blijft hij in contact met zijn moeder en vriendin. Op een dag wordt hij gedeporteerd naar zijn land van herkomst. Walter blijft als een herboren man achter die wel noodgedwongen afscheid moet nemen van Tareks moeder die haar zoon naar Syrië volgt.