Vicky Cristina Barcelona

Genre: Romantische komedie | Duur: 1u36 | 2008 | Release: 29 Oktober 2008 | Land: Spanje, VS | Regie: Woody Allen | Cast: Scarlett Johansson, Penélope Cruz, Rebecca Hall, Javier Bardem, Patricia Clarkson, Chris Messina, Kevin Dunn

Woody Allen stort zich in zijn Europese filmavontuur ditmaal op Spanje. Barcelona is in zijn nieuwe relatiekomedie de speeltuin van twee ietwat naïeve Amerikaanse toeristen. Vicky (Rebecca Hall) en Cristina (Scarlett Johansson) zijn jong en mooi. Terwijl de ene voor haar masterdiploma tijdens de zomermaanden de Catalaanse identiteit bestudeert, alleszins toch tijdens de eerste helft van de film, snakt de andere vooral naar verandering van spijs na een reeks misgelopen relaties.

Een helper in nood biedt zich aan in de gedaante van Juan Antonio. Javier Bardem leeft zich uit als een volbloed Don Juan. Na zijn opvallende prestatie als koelbloedige moordenaar in No Country For Old Men trekt hij met de hulp van Woody Allen een ander register van zijn veelzijdig acteertalent open. Als wisselvallige Spaanse furie kiest Allen voor Penélope Cruz die de show mag stelen.

De inleidende song Barcelona van Giullia y Los Tellarini geeft de komische toon van het verhaal al aan. De soundtrack is vanzelfsprekend met een Spaanse saus overgoten en ondersteunt de zwoele sfeer van het zuiden en de romantische perikelen van de personages. Het viel ons trouwens op dat heel wat scènes zich aan tafel afspelen. Het lijkt wel of Allen een promotiecampagne voor de Spaanse toeristische dienst voert met dank aan zijn art director. Zij zullen alvast opgetogen zijn met het resultaat en het moet gezegd, de uitgekozen locaties geven zin om Barcelona en Oviedo zelf te gaan ontdekken.

De oogverblindende vrouwelijke cast, de rasvertolking van Javier Bardem, de met momenten vermakelijke dialogen en de heerlijke atmosfeer, maken Vicky Cristina Barcelona een waar genot, al is de ironische voice-over minder geslaagd. Het verhaal van een driehoeksverhouding en verkeerde keuzes in mannen heeft niet het effect noch de diepgang van een analyse; het gaat tenslotte om vakantieromances, die echter als levenservaring bepalend kunnen zijn. Het personage van Patricia Clarkson is daarbij niet onbelangrijk: zij symboliseert het gebrek aan moed om de kansen te grijpen die het leven ons voorlegt.

Zwoele en amusante relatiekomedie

Vicky Cristina Barcelona is zeker een genietbare relatiekomedie, maar als rasechte relatieanalyst heeft de regisseur-scenarist zijn hemel al met zijn oudere relatiekomedies verdiend. Voor zijn volgende project zal hij naar verluidt weer in zijn vertrouwde New York filmen. Misschien dé gelegenheid om ook eens van muze te veranderen om te vermijden dat Scarlett Johansson verder getypecast wordt.

Vera Bras Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cristina komt aan het einde van de zomer tot de conclusie dat ze het heeft gehad met de relatie die ze deelt met Juan Antonio en zijn ex Maria-Elena. Het blijkt dat de passionele relatie van laatstgenoemde geliefden zonder een derde persoon niet kan overleven. Vicky kiest op het einde toch resoluut voor haar kersverse man. Beide jongedames staan klaar om elk een liefdeservaring rijker terug te keren naar het thuisland.