Whatever Works

Genre: relatiekomedie | Duur: 1u32 | Release: 30 September 2009 | Land: VS | Regie: Woody Allen | Cast: Larry David, Evan Rachel Wood, Patricia Clarkson, Ed Begley Jr.

Na een Europese omzwerving die tot enkele uitstekende resultaten leidde (Match Point en Vicky Cristina Barcelona), keert Woody Allen met Whatever Works terug naar zijn vertrouwde thuisbasis Manhattan. Dat hij daarvoor een eigen scenario van 30 jaar oud gebruikt, zorgt voor een lekker luchtige en erg genietbare relatiekomedie in typische en herkenbare Allenstijl - denk Annie Hall.Hoofdpersonage in Whatever Works is Boris Yellnikoff (gespeeld door Larry David van Curb Your Enthousiasm en Seinfeld), een neurotische misantroop die zich als zelfverklaard genie ver boven de rest van de mensheid verheven voelt. Hij botst op de domme en naïeve zuiderse belle Melodie (Evan Rachel Wood). Vreemd genoeg klikt het wel tussen beide antipoden.

Allen zou echter zichzelf niet zijn als dit niet slechts het begin is van een reeks grappige, herkenbare en vertederende gebeurtenissen. Eindresultaat is dat alle personages een mooie evolutie, soms zelfs eerder een rasechte transformatie, hebben doorgemaakt.Allens gevoel voor humor ? al dan niet gevoed door Larry David - heeft nog niets aan scherpte ingeboet, wat geregeld hilarische momenten en oneliners oplevert: Boris die ?s nachts wakker wordt onder het roepen van ?the horror, the horror? (citaat schatplichtig aan Davids successerie Seinfeld), zijn hardhandige ?schaaklessen?, Melodie?s halfwassen interpretaties van Boris? theorieën,... Daarnaast zijn ook andere handelskenmerken aanwezig, zoals personages die zich rechtstreeks tot het publiek richten.Het geheel wordt doorspekt met enkele mooie lichtfilosofische mijmeringen, waarin Allen slaat en zalft tegelijkertijd. Alles, ook de liefde, is van voorbijgaande aard, maar er valt voor iedereen op de een of andere manier wel enige troost te vinden - al dan niet geholpen door toeval of dom geluk. Zelfs al kiezen sommigen er daarbij dan misschien voor seks te hebben met een schaap, ook dat kan. Whatever Works, weetjewel.U hoort het, Whatever Works is vintage Woody Allen. Mensen die niet met hem weglopen hoeven dus niet te gaan kijken, maar wie zin heeft in grappig, lichtvoetig en clever vertier weet waarheen.

Simon Smessaert Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Melodie's ouders komen beiden opdagen, maar onder invloed van New York komt hun onderdrukte ware aard naar boven. Boris en Melodie trouwen eerst, maar wanneer zij verliefd wordt op een jongere man gaan ze terug uit elkaar. Boris werpt zich uit het raam, en landt pardoes bovenop een vrouw die zijn nieuwe eega wordt.