The Killer Inside Me

Genre: Misdaaddrama | Duur: 1u49 | Release: 18 Augustus 2010 | Land: VS | Regie: Michael Winterbottom | Cast: Casey Affleck, Kate Hudson, Jessica Alba, Ned Beatty, Elias Koteas, Bill Pullman, Simon Baker

Met de verfilming van Jim Thompsons misdaadroman The Killer Inside Me lijkt Michael Winterbottom ons een typische film-noirprent te serveren, met een wat stugge anti-held die zich met duistere zaakjes bezighoudt en vrouwen die mannen het hoofd op hol doen slaan. Thompsons roman was echter zowel een uitvergroting als een ondermijning van het pulpgenre, en dus wordt in deze treffende maar onvermijdelijk afstandelijke film al snel het roer volkomen omgedraaid.

Hoofdpersonage Lou Ford, een hulpsheriff in het Texas van de jaren '50, waagt zich immers nu en dan aan wat gruwelijk geweld. Hints naar enige psychopathisch gedrag, een jeugdtrauma of gewoon een slecht karakter, wisselen elkaar af zodat het aan de kijker zelf is meer te zoeken achter de moordlustige maniak die zich in Ford schuil houdt.

Dit niet al te complexe, wat koortsachtige verhaal lijkt te suggereren dat in iedere man-vrouw verhouding lust en geweld elkaar versterken. Men zou er ook de gedachte in kunnen zien dat mannen van nature uit beestachtig en bruut zijn. Hoe dan ook wil de film geenszins oordelen over zijn protagonist. Dit portret van een moordenaar is dan ook uitermate kille cinema. De ijskoude vertolking van Casey Affleck, wiens lijzige stem nog nooit zo geschikt was, getuigt van lef en talent maar draagt vooral bij tot de afschuw die je overvalt tijdens het kijken. De rest van de cast komt haast in zijn schaduw te staan. Hoe bewust Kate Hudson een matrone-in-wording speelt, is daarbij niet altijd even duidelijk. Jessica Alba zien we vooral een carrièremove willen maken door zich te laten bestijgen dan wel afranselen in een kwalitatievere prent dan we van haar gewoon zijn. 

Winterbottom voegt weer een nieuw genre aan zijn ecclectische oeuvre toe. Met de sfeerschepping van deze erg getrouwe verfilming zit het ieder moment juist. De vertelstijl is strak, soms bevreemdend of zelfs droogkomisch. Bij momenten dien je geduld uit te oefenen: de bedoeling van sommige van Fords acties zijn gehuld in een waas van mysterie. De soundtrack bevat naast enkele zwoele countrysongs ook intense composities van Strauss en Mahler, die de dramatiek aandikken tot bezwerende proporties.

The Killer Inside Me is even verontrustend als bewonderenswaardig. Geen deugddoende maar niettemin sterke cinema.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoertje Joyce blijkt niet overleden te zijn en kan dus bevestigen dat Ford Elmer Conway vermoordde. Dat ze er dankzij hem verminkt bijloopt, lijkt haar niet te verhinderen nog altijd dol op Ford te zijn. Hij knalt haar echter meedogenloos neer en laat aldus ook het huis ontploffen, waarbij ook Chester en agent Hendricks omkomen.