The Town

Genre: Drama | Duur: 2u03 | Release: 29 September 2010 | Land: VS | Regie: Ben Affleck | Cast: Blake Lively, Chris Cooper, Pete Postlethwaite, Jon Hamm, Jeremy Renner, Rebecca Hall, Ben Affleck

Ben Affleck schotelt ons na het best indrukwekkende Gone Baby Gone zijn  tweede film als regisseur voor. The Town - een verwijzing naar de Bostonwijk Charlestown, waar dit misdaadverhaal zich afspeelt  - sluit consequent aan bij zijn voorganger: opnieuw bevinden we ons in de criminele milieu's van Boston, opnieuw tracht Affleck de link te leggen tussen mens en omgeving. Dit keer met een minder treffende morele uitdieping of complexe verhaalopbouw, wel met meer spanning en actie.

Affleck speelt dit keer zelf de hoofdrol: als Doug, een bankovervaller, etaleert de acteur een soort ruigheid die we niet van hem gewend zijn. Hij voorzag zichzelf van een bijpassend, indrukwekkend stel buikspieren, schoor zijn hoofd kort en mat zich een verbeten trek aan die vooral aangeeft dat hij dit misdadige leven eigenlijk wel gehad heeft. Helaas hebben bloedbroeder James (Jeremy Renner uit The Hurt Locker) en opdrachtgever Fergie (Pete Postlethwaite in effectieve dreigmodus) hem in zijn macht. Na een zoveelste bankoverval raakt James in de ban van de bankmanager (Rebecca Hall) die de bende kort gijzelde. Hij zoekt haar op en ziet in haar een kans om zijn leven om te gooien. Natuurlijk moet hij kost wat kost verhinderen dat ze zijn rol bij de overval te weten komt. FBI-agent Frawley (John Hamm uit Mad Men) bijt zich echter vast in de zaak.

Deze romanadaptatie van Chuck Hogan's Prince of Thieves weet op heel wat momenten voor intense spanning en razende actie te zorgen. De achtervolgingen en schietpartijen zijn realistisch en Affleck filmt trefzeker en snedig. De luchtbeelden van het prachtige Boston zorgen voor fascinerende intermezzo's. Toch staat de psychologische uitdieping van de protagonisten centraal. James wil zijn thuisstad en zijn leven daar de rug toe keren, maar zoals wel meer films dat  illustreerden, is dat verdomd moeilijk. Het lot van de vrouw die valt voor de foute man, zorgt voor een mooie dramatiek die echter ook echo's uit Heat laat weerklinken.

De afloop van de prent is jammer genoeg behoorlijk conventioneel en de personages hebben ons uiteindelijk minder bij ons nekvel dan we vermoedden. De mokerslag die de plot van Gone Baby Gone in petto had, hoeft niet geëvenaard te worden, maar The Town dooft eigenlijk iets te langzaam uit om na afloop nog écht onder de indruk de bioscoopzaal te verlaten.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

James en Doug zijn de enigen die kunnen ontkomen wanneer hun laatste overval fout afloopt. James wordt echter doodgeschoten door de politie. Doug belt Claire op om met haar te vluchten, maar hij ontdekt dat de FBI hem bij haar thuis zit op te wachten. Hij vlucht dus alleen maar laat een groot deel van de buit achter in het tuintje van Claire, waarmee ze de ijsschaatsbaan van het jongerenproject dat ze steunt, kan renoveren.