Machete

Genre: Actie | Duur: 1u45 | Release: 8 December 2010 | Land: VS | Regie: Robert Rodriguez, Ethan Maniquis | Cast: Danny Trejo, Robert De Niro, Jessica Alba, Michelle Rodriguez, Steven Seagal, Jeff Fahey

Robert Rodriguez krijgt eindelijk de critici terug aan zijn kant, vreemd genoeg met een van zijn gewelddadigste films ooit. Rodriguez brengt alles wat een exploitationfilm zich wensen kan. Excuseer, Mexploitation! Want in de hoofdrol zit er een bikkelharde Mexicaan (Danny Trejo) die zich op een wraaktocht doorheen het Zuiden van de Verenigde Staten begeeft. 'Machete don't text!', dat is meteen een van de weinige zinnetjes die uit zijn mond komen. Er worden namelijk niet veel woorden aan vuilgemaakt, gewoon pure actie. Met een veelzeggende blik heeft Machete dan ook een antwoord klaar op elke domme vraag. Zo kijkt hij even bedenkelijk wanneer een opdrachtgever hem vraagt of hij ooit al iemand gedood heeft. Er is geen twijfel mogelijk, deze 'goddamn ex-federale' uit Mexico is een gemene kerel die je best niet in de weg staat. Doe je dat wel, dan mondt alles uit in een bikkelharde strijd waarbij het dodental hoog oploopt.

Het licht verteerbare verhaal wordt ons bloederig grappig gebracht. Toch steekt er heel wat sociale kritiek in dit werk. Het hele immigratiebeleid van de Verenigde Staten wordt onder de loep genomen. Dit op een overdadig geestige manier met een cast van jewelste (Michelle Rodriguez, Jessica Alba, Robert De Niro, Steven Seagal en Jeff Fahey). Entertainment dat ook wat te vertellen heeft dus.

Alleen al bij het zien van de fake trailer ging je hart sneller slaan en dat is meteen ook de reden waarom Rodriguez op vraag van zijn fans de trailer (uit de dubbelfeature: Planet Terror en Death Proof) uitbreidde tot een langspeelfilm. En terecht zo blijkt, want Rodriguez doet er meer mee dan men mogelijk achtte. Hij gaat geweldig fout te werk en geeft enkele verrassingen die je niet vaak tegenkomt in filmland. Zo speelt Lindsay Lohan duidelijk zichzelf (en dat zegt meer dan genoeg), keert de sexy tweeling uit Planet Terror terug naar het grote scherm (waarvoor dank) en passen enkele shots uit de originele trailer als wonder in de film.

Van bij de start is dit een geweldige 'tour de force', die hard aankomt. De catchy, repetitieve muzikale deuntjes die het personage karakteriseren, de grappige dialogen en sappige oneliners, ... het zit allemaal goed. De film laat vooral originaliteit en creativiteit zien, iemand die zich volop amuseert bij het maken van een film.

De vlijmscherpe actie en Machete met zijn don't fuck with me, I won't fuck with you-attitude komt geslepen en krachtig in beeld. Heel wat verwijzingen naar eigen en ander groots werk zorgen voor heel wat knappe scènes die humor en knappe cinematografische beelden met zich meebrengen. We zien maar al te graag een Amerikaanse film die de waarheid durft tonen en ons daar ook nog heel wat entertainment als surplus kan bijgeven. Kortom een geniale prent.

Steffen Bogaerts Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natuurlijk rijden Machete en zijn nieuwe vlam, agente Sartana (Jessica Alba), op een zware motor een mooie toekomst tegemoet, zoals dat hoort bij een happy end in de States.