Devil

Genre: Horrorthriller | Duur: 1u20 | Release: 23 Februari 2011 | Land: VS | Regie: John Erick Dowdle | Cast: Chris Messina, Logan Marshall-Green, Jenny O'Hara, Bokeem Woodbine, Bojana Novakovic, Matt Craven, Jacob Vargas

Hoewel M. Night Shyamalan zelf niet achter de camera stond, is de horrorthriller Devil toch voor een groot deel zijn film geworden, en wordt-ie ook aldus gepromoot. Het uitgangspunt is dan ook,  zoals wel vaker, een oud volksverhaal of een legende, verplaatst naar de moderne wereld. In dit geval wordt het geloof bevestigd dat de duivel de gedaante van een mens aanneemt om zo dood en vernieling te zaaien.

 

De hedendaagse locatie is in dit geval een lift, en dat biedt de film meteen zijn concept: 5 mensen zitten vast en komen één voor één op gruwelijke wijze aan hun einde. Intussen doen politie en bewakers alle moeite om hen te bevrijden maar ook om te achterhalen wat zich precies afspeelt in deze lift. De plot bevat voldoende - toch niet slecht bedachte - toevalligheden en misleidingen om die zoektocht een dik uur te kunnen vullen.

Ondanks de eenvoudige, zelfs wat simplistische opzet, weet Devil op popcornniveau volkomen zijn werk te doen. Dit is gewoonweg zo'n lekker spannende gruwelthriller, complexloos van begin tot eind maar uiterst effectief. De dialogen zijn zo vlak als maar kan en de personages zijn flinterdun, maar dat maakt allemaal niet uit. Aan een strak tempo, met effectief camerawerk, een passende soundtrack en met voldoende (binnen het verhaal) geloofwaardige bochten in het scenario racet deze prent naar een afloop die op zich natuurlijk geen grote twist kan blootleggen - één van de vijf is immers die duivel, niet? Intussen verveelt u zich geen minuut.

Devil won tijdens zijn openingsweekend meteen zijn (niet al te hoge) productiekosten terug. Het is de makers gegund, gezien het onschadelijke entertainmentgehalte van deze opgewaardeerde B-film. Maar niettemin durven we ons afvragen of enig gesleutel aan het script en enkele grote namen in de cast, niet gewoon een gigantische hit hadden kunnen opleveren? Of doet ons rotsvaste geloof in het verteltalent van Shyamalan ons de man nog maar eens overschatten? Maar anderzijds is het net de bescheidenheid van deze thriller die de film een stuk minder cheap maakt dan bepaalde bombastische blockbusters.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vijf passagiers blijken alle 5 iets op hun kerfstok te hebben en zijn dus alle 5 verdacht. De duivel blijkt de oude dame te zijn, die haar eigen dood dus uiteraard ensceneerde om de anderen om de tuin te leiden. In hun paniek doden enkele van de passagiers natuurlijk elkaar! De enige overlevende, de militair, komt er dus niet onschuldig uit. Hij blijkt ook nog eens de man te zijn die jaren terug de vrouw en zoon van agent Bowden doodreed, de man die de reddingsoperatie leidt. Door dit te bekennen en vergiffenis te vragen, kan de duivel hem echter niets meer doen en verdwijnt die zonder die laatste ziel.