Red

Genre: Actie | Duur: 1u51 | Release: 1 December 2010 | Land: VS | Regie: Robert Schwentke | Cast: Bruce Willis, Mary-Louise Parker, John Malkovich, Helen Mirren, Morgan Freeman, Brian Cox, Richard Dreyfuss

In de herfst van je leven het mikpunt worden van een dodelijk complot, het is niet bepaald ons ideaalbeeld van een bestaan als senior. De protagonisten in Red zien dat anders: nu ze als voormalige CIA-agenten zelf voortijdig aan hun einde dreigen te komen omdat ze op de hoogte zijn van een doofpotaffaire, zijn ze eindelijk verlost van de verveling. Enthousiast halen ze de wapens boven om te bewijzen dat ze nog niets van hun ijver verloren zijn.

 

Ondanks de wat simplistische opzet en het vrij zwakke scenario wisten de makers van Red een behoorlijke sterrencast bijeen te krijgen. Hoewel de plot vlak uitgewerkt is, nauwelijks verrasingen bevat en geen enkel personage enige diepgang vertoont, lijken de acteurs zich rot te amuseren. Bruce Willis is charismatischer dan ooit en vertoont een opmerkelijk hoge knuffelfactor, Helen Mirren combineert avondjurk en snelvuurwapen als geen ander en John Malkovich mag eens te meer knettergek wezen.

Al zijn ze nauwelijks geloofwaardige gepensioneerden, hun speeldrift voorziet Red van een welgekomen dosis energie. De overdaad aan exoplosies en schietpartijen waarmee regisseur Schwentke het begrip 'actiefilm' wil kruiden, is immers kenmerkend voor de ongeïnspireerde invulling die Hollywood nu zo vaak aan actiefilms geeft en draagt in feite nauwelijks bij tot de dynamiek van de prent. De montage en beeldvoering zijn effectieve doorslagjes van andere films uit het genre.

De amusementswaarde van Red is ondanks het gebrek aan ruggegraat, aanvaardbaar genoeg om hier geschikt zaterdagavondvertier van te maken.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De goeie winnen natuurlijk, en alle slechteriken worden met plezier gedood.