Paul

Genre: Komedie / SF | Duur: 1u42 | Release: 2 Maart 2011 | Land: VS | Regie: Greg Mottola | Cast: Jason Bateman, Nick Frost, Simon Pegg

De veel te brave komedie Paul valt gemakkelijk te omschrijven als één grote gemiste kans. Wat een leuke parodie op alienfilms had kunnen worden draait uit op een niemendalletje dat zo nadrukkelijk binnen de lijntjes kleurt dat je er op het einde haast een kotszakje wil bijhalen om alle liters stroop terug uit je systeem te krijgen.

Nochtans zag de film er op papier best interessant uit. Regisseur Greg Mottola leverde met Superbad en Adventureland twee niet ongenietbare Amerikaanse komedies af, en bovendien werden met Simon Pegg en Nick Frost twee acteurs in huis gehaald die in Shaun of the Dead en Hot Fuzz al bewezen dat een genreparodie een kolfje naar hun hand is. Het eenvoudige uitgangspunt – twee science fiction nerds ontmoeten op hun road trip door de VS een échte alien – zou in principe voldoende munitie moeten voorzien voor een spervuur aan doldwaze grappen en vergezochte referenties, maar het is net het acute gebrek hieraan dat de film kopje onder doet gaan.

Aanvankelijk doen de onnozele koppen en outfits van Pegg en Frost, gekoppeld aan het raak geschetste, ultrageeky SF-milieu, nochtans hun werk. Al vrij snel begint de motor echter te sputteren – of zeg maar gerust dat de doodsreutel vliegensvlug wordt ingezet. De alien Paul kan maar heel even de schijn van grappigheid wekken, de verplichte love interest boeit voor geen meter, en er wordt zelfs amper de moeite gedaan om humoristisch uit de hoek te komen – best vreemd voor een komedie. De film begint op den duur zelfs meer en meer op een mierenzoet feel-good kampeertripje te lijken, waarbij het publiek aan de lopende band om de oren wordt geslagen met stereotypes, volstrekt oninteressante situaties en halfwassen levensfilosofietjes. De sporadische moppen kunnen amper een mondhoek doen krullen en de film sleept zich met zichtbare moeite naar een waanzinnig lang uitgesponnen en in siroop gedrenkt einde. Ook de zeldzame verwijzingen naar het SF-genre en enkele gastoptredens (Sigourney Weaver, Spielberg) missen elk effect.

Neen, zelfs als u Paul gratis kan gaan zien is het bij lange na nog niet de moeite. De ogen afwenden en er met een grote boog omheen lopen is de boodschap!

Simon Smessaert Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul kan terug naar huis vertrekken en iedereen is blij.