Hitchcock

Genre: humor - hommage | Duur: 1u38 | Release: 6 Februari 2013 | Land: VS | Regie: Sacha Gervasi | Cast: Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, Toni Collette, James D'Arcy, Jessica Biel, Danny Huston, Michael Wincott

Hitchcock is biopic noch messcherpe thriller, maar een vermakelijke slice of life uit het door Cinema bezeten bestaan van de master of suspense. Elke suspension of disbelief is dus compleet overbodig: deze jolige knipoog interpreteert filmhelden als Hitch of Janet Leigh (Johansson) zonder veel sérieux.  Een met protheses beladen Hopkins is goud waard als de pompeuze grootmeester. Maar dit is minstens evenzeer Helen Mirrens film: de overdreven geromantiseerde blik van Sacha Gervasi maakt van Alma Hitchcock het brein en de spieren achter de film die hen beiden schatrijk zou maken.  

Na het enorme succes van North by Northwest was de ondertussen zestigjarige Hitch op zoek naar een film die zijn carrière een nieuwe boost kon geven. Much against everyone’s advice koos hij voor horror, geïnspireerd door Robert Blochs ‘Psycho’. Hij liet elk vindbaar exemplaar van het boek opkopen door zijn assistente (een leuk pinnige Collette) zodat de ontknoping met de dode mama een verrassing bleef voor het publiek. Maar vrouwlief Alma, die pleitte voor een ander project, is de kuren van haar obese echtgenoot zo ongeveer beu. Als Hitchcock weer eens terecht de les wordt gespeld door zijn messcherpe eega praat hij zijn frustraties rechtstreeks de camera in, of hij verzandt in ingebeelde een-tweetjes met seriemoordenaar Ed Gein, de macabere inspiratie voor zijn motherfucker van een film.

Regisseur Gervasi verlegt na debuut The Story of Anvil zijn interesse van Canadese metalheads (Keep on Rocking!) naar wat petites histoires op en rond de set van Psycho. Beide films zijn licht verteerbaar maar puik uitgevoerd, met weinig meer ambitie dan een plezierig eerbetoon te zijn aan de geportretteerde helden. Wie weinig meer verwacht wordt vewend met enkele grappige scènes en (veder-)lichte knipoogjes naar klassiekers als The Birds en Rope - niet toevallig de favoriete film van de biseksuele Perkins. Voor echte spanning en  cinematografisch vernuft kan je in maart en april 2013 terecht op een Hitchcock retrospectieve in het Brusselse Flagey, met niet minder dan elf klassiekers: Suspicion, Saboteur, I Confess, North by Northwest, Psycho (1960), Vertigo, The Birds, Frenzy, Topaz, The 39 Steps én Strangers On A Train.

Jan Sulmont Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

psycyo wordt een super succes; vooral dankzij Alma die haar man weer in de armen sluit