The Spectacular Now

Genre: Romantisch drama | Duur: 1u35 | Release: 1 Januari 2013 | Land: VS | Regie: James Ponsoldt | Cast: Miles Teller, Shailene Woodley, Jennifer Jason Leigh, Kyle Chandler, Mary Elizabeth Winstead, Brie Larson

Dat er buiten het Amerikaanse studiosysteem veel filmproducties tot stand komen, willen we vooral toejuichen maar intussen groeit ook de kans dat al die onafhankelijke prenten wat op elkaar beginnen lijken. The Spectacular Now lijkt ontstaan te zijn in de nasleep van indiehits als (500) Days of Summer (van dezelfde scenaristen) en The Perks of Being a Wallflower en bedient zich dan ook van een zekere formule. Niettemin werkt de prent danig aan een eigen identiteit waardoor je dit romantisch drama uiteindelijk bezield, innemend en vooral authentiek kan noemen.

Dat geloofwaardige zit hem om te beginnen al in de casting. Miles Teller (de verlegen jongen uit Rabbit Hole) en Shailene Woodley (de sprankelende dochter van Clooney in The Descendants) zijn allesbehalve gepolijste barbie’s en excelleren in naturel acteerwerk. De dialogen zijn niet bijzonder origineel maar wel raak en bijzonder spontaan, inclusief giechels en versprekingen.

De twee jonge acteurs spelen twee heel verschillende tieners die zich tot elkaar aangetrokken voelen. Sutter weet niet precies wat hij met de onzekere Aimee aan wil vangen, en bij uitbreiding ook niet met zichzelf. Voor hem telt enkel het nu, terwijl zijn generatiegenoten de focus op de toekomst richten. In zijn omgeving ziet hij zich echter steeds meer spiegels voorgehouden worden en het beeld is niet geruststellend

De struikelblokken van de eerste liefde en de confrontaties die bij het volwassen worden horen, leveren natuurlijk een levensles van formaat op, een onontbeerlijk – en helaas vaak afgezaagd-  gegeven in de meeste tienerfilms. The Spectacular Now voegt schijnbaar niets toe aan eerdere films over adolescenten, maar kan gezien zijn oprechte en frisse kijk op de zaak misschien wel de definiërende film van een zekere generatie worden. 

Er is slechts een kort moment in een mensenleven dat roekeloosheid, onschuld en kwetsbaarheid een mens ongegeneerd mogen typeren. Aan die bitterzoete periode, vervlogen voor we het goed en wel beseffen, is The Spectacular Now een treurige maar ook hoopvolle ode. De doorsnee achttienjarige zou hier wel eens meer kunnen aan hebben dan aan de gemiddelde Hollywoodprut. De iets oudere cinefiel die er voor openstaat, misschien wel nog meer. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sutter beseft dat het nu niet van belang is, maar de toekomst. Zijn kortzichtigheid ruimt plaats voor een positieve ingesteldheid, vooral na het besef dat hij niet op zijn vader wil lijken. Aimee, die hij zonder afscheid te nemen heeft laten gaan naar Philadelphia, treft hem uiteindelijk wachtend op haar aan voor de deur van de universiteit.