Captain Phillips

Genre: Drama | Duur: 2u14 | Release: 4 December 2013 | Land: VS | Regie: Paul Greengrass | Cast: Catherine Keener, Michael Chernus, Barkhad Abdi, Tom Hanks

Nog maar enkele maanden geleden werden we verrast door het steengoede Deense drama Kapringen. Nu komt ook Paul Greengrass met zijn invalshoek op het actuele thema van Somalische piraterij. De focus van de Deense Tobias Lindholm lag vooral op de beleving van de twee personages in totaal verschillende werelden: het schip waar de bemanning opgescheept zit met de Somalische piraten en de zakelijke kantoortjes van de CEO. 

Greengrass daarentegen neemt opnieuw met camera op zijn schouder middenin de actie plaats en injecteert de kijker zo met het ultieme adrenalineshot. Verwacht u echter niet aan een Bournefilm in het Somalische Bassin. De Britse regisseur doet ons vooral naar de keel grijpen zoals hij dat eerder al deed met Bloody Sunday en United 93. Want ook Captain Phillips zit vol realitistisch in beeld gebracht menselijk drama.

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse kapitein Richard Phillips. We zien hoe Richard (Tom Hanks) en diens vrouw op weg naar de luchthaven stilstaan bij de snel veranderende wereld, een zeer mooie en subtiele scène. Eens aangekomen in de haven van Salalah in Oman, worden we als kijker met Richard volledig ondergedompeld in de akelig grote metropool van containers en kranen. Op zee realiseert onze kapitein zich maar al te goed de gevaren van Somalische piraten. Toch kan hij niet beletten dat enkele opgehitste piraten na een eerste mislukte poging er toch in slagen het schip te enteren. De bemanning weet vrij snel de piraten te ontmoedigen en hen te overtuigen om het schip te verlaten. Maar deze piraten zijn niet van plan om met lege handen naar hun stamhoofd terug te keren. Hierop besluiten ze Richard in een reddingsboot te gijzelen. Vanaf dan ontpopt de film zich tot een claustrofobische koortsdroom waarin de kapitein gevangen zit tussen de ontmenselijkte piraten enerzijds en door de Amerikaanse regering onder druk gezette US Navy anderzijds . 

Greengrass brengt ons middenin de actie en injecteert de kijker zo met het ultieme adrenalineshot.

Greengrass weet na het nogal teleurstellende Green Zone opnieuw te beklijven. Niet alleen met zijn typerende documentaire-achtige fotografie, maar ook door een zeer snedige montage en de pulserende filmscore toont hij zijn onwaarschijnlijk talent voor het creëren van realisme. Dit is ook te danken aan de doeltreffende acteursregie die de man weet te hanteren. Zo deed Greengrass voor de rollen van de piraten een beroep op niet-professionele Somalische acteurs. Ook de andere bijrollen worden zeer naturel vertolkt. Tom Hanks werkt zich na een kalmere periode weer helemaal in the picture en zet hier zijn beste rol sinds lange tijd neer. De geïmproviseerde scène in de ziekenboeg waarin we zijn shocktoestand van zijn gezicht kunnen aflezen is een absoluut hoogtepunt in zijn carrière.

Hoewel we soms ook het perspectief van de Somalische personages te zien krijgen, hadden we hun context toch graag meer uitgediept gezien. Zo werden de Somaliërs in Kapringen een stuk intrigerender en menselijker in beeld gebracht. Desondanks is Captain Phillips een waardige concurrent. 

Bert Coppens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Captain Phillips wordt bevrijd en de Somaliërs gedood, op Muse na, die gearresteerd wordt.