Out of the Furnace

Genre: Drama, thriller | Duur: 1u56 | Release: 2 Mei 2014 | Land: VS | Regie: Scott Cooper | Cast: Sam Shepard, Forest Whitaker, Zoe Saldana, Willem Dafoe, Woody Harrelson, Casey Affleck, Christian Bale

In 1978 verscheen The Deer Hunter, waarin regisseur Michael Cimino een blik wierp op de wonden die de Vietnamoorlog sloeg bij enkele inwoners van een industrieel stadje in de Verenigde Staten. Dat Out of the Furnace een hertenjachtscène bevat, voelt aan als een gepast eerbetoon aan Cimino’s klassieker. De spirituele band die beide films delen wordt immers aangevoerd doordat Scott Cooper deels een zelfde thematiek aansnijdt met zijn nieuwste film.

 

Het beeld dat Cooper schetst, situeert zich in de rust-belt, het industriële zwaartepunt van de Verenigde Staten, tijdens de economische depressie van 2008, wat ook de setting vormde voor Andrew Dominiks Killing Them Softly. Generaties lang werkt de familie Baze in de staalfabriek, waaronder Russel die samen met zijn vriendin Lena een rustig leven probeert op te bouwen. Dit in tegenstelling tot zijn broer Rodney, die steeds meer lijkt te ontsporen na elke tour in Irak. Werkloosheid, gokschulden en de drang naar adrenaline jagen Rodney het illegale straatvechtersmilieu in, waar hij in contact komt met de verkeerde mensen. Wanneer hij plots verdwijnt en de politie faalt, besluit Russel het heft in eigen handen te nemen.

Meer nog dan een wraakthriller, is Out of the Furnace een drama waarin Cooper problemen aankaart zoals de economische malaise in de VS en de oorlogstrauma’s na Irak. Helaas blijft dit alles eerder achtergrondmuziek, en lijkt de regisseur zich liever te focussen op de personages. Om deze tot leven te brengen kon hij gelukkig rekenen op een indrukwekkende cast, waarvan Christian Bale en Forest Whitaker opmerkelijk de zwakste schakel zijn. Casey Affleck en Woody Harrelson stelen dan weer de show, al heeft die laatste een proloogscène die totaal overbodig aanvoelt. Wat dan weer ook gezegd kan worden van het allerlaatste shot.

Om de personages tot leven te brengen kon hij gelukkig rekenen op een indrukwekkende cast

Tussen deze twee scènes, krijgen we een innemend verhaal voorgeschoteld waarbij door tragische omstandigheden de twee broers een speelbal van het noodlot zijn. Helaas worden een aantal gebeurtenissen in de film veel te snel afgehandeld en blinkt het verhaal ook niet bepaald uit in originaliteit. Out of the Furnace brengt ons dus niets wereldschokkends, maar is wel een sfeervol drama dat gedragen wordt door zijn acteurs.
 

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Russel lokt gangsterbaas Harlan, de moordenaar van Rodney, naar hun stadje, waar hij na een confrontatie in het café en een achtervolging Harlan neerschiet voor de ogen van politieagent Wesley. Na een fade-out krijgen we een laatste beeld te zien van Russel die alleen aan een tafel zit.