Jimmy's Hall

Genre: Historisch Drama | Duur: 1u49 | Release: 0 - | Land: Groot-Brittannië, Ierland | Regie: Ken Loach | Cast: Barry Ward, Simone Kirby, Jim Norton, Andrew Scott

Naar verluidt is de 78-jarige Ken Loach dan toch aan zijn laatste film toe. De man is echter zo gedreven in het vertegenwoordigen van de kleine man, dat het niet uitgesloten is dat hij vroeg of laat nog met een nieuw sociaal-realistische film op de proppen komt. Toch voel je dat hij een deel van zijn vurigheid verloren heeft en dat hij na al die jaren een beetje op automatische piloot is overgeschakeld. Met zijn nieuwste film keert hij terug naar Ierland om er een andere periode van sociale onrust uit het Engels-Iers conflict te belichten.

 

De film situeert zich na een reeks bloederige oorlogen in Ierland. Zo woedde eerst de onafhankelijkheidsoorlog tussen de Ieren en de Engelsen. Die werd gevolgd door een nog grimmiger burgeroorlog tussen enerzijds de Ieren die vrede sloten met de Engelsen en anderzijds de Ieren die in dat verdrag te weinig anatomie zagen. De sfeer onder de bevolking is pessimistisch en gespannen tot het moment dat Jimmy Gralton, een vrijdenkende boer, in een klein dorpje the hall opent. In dit landelijk gebouwtje kunnen mensen hun geest verrijken door te dansen, schilderen, niet-religieuze literatuur te lezen of ideeën uit te wisselen. De alsmaar populairder wordende bijeenkomsten in the hall en de overtuigingen over vrijheid die Jimmy predikt brengen hoop bij de arme gemeenschap. Maar de lokale priester Sheridan ziet dit alles als een provocatie tegen de katholieke kerk en de rijke grootgrondbezitters die de steun van de overheid genieten. Onder druk vlucht Jimmy naar de VS.

Wanneer Jimmy tien jaar later naar Ierland terugkeert, wordt hem door zijn dorpsgenoten bijna meteen gevraagd The Hall opnieuw te openen. Versterkt door de armoede waarvan hij in New York getuige was, en bovendien geïnspireerd door de swingende Jazzscene en de diversiteit in het Amerikaanse straatbeeld, is Jimmy standvastiger dan ooit en trekt hij opnieuw zijn stoutste schoentjes aan. Maar ook priester Sheridan en het conservatief establishment zijn niet van plan om Jimmy zomaar zijn gang te laten gaan.

Loach heeft opnieuw een zeer interessant stukje geschiedenis verfilmd en maakte gebruik van een zeer degelijke cast vol karakterkoppen.

Loach heeft opnieuw een zeer interessant stukje geschiedenis verfilmd en maakte gebruik van een zeer degelijke cast vol karakterkoppen. Toch weet hij niet dezelfde verontwaardiging op te wekken als bij The Wind That Shakes the Barley, die andere film waarin hij de Ierse onafhankelijkheidsstrijd zeer doeltreffend illustreert. Soms merk je aan de dialogen en de enscenering dat dit scenario een herwerkt theaterstuk is en Loach doet er op visueel vlak dan ook niet echt veel aan om het theatraal opzet te overstijgen, de beelden van het prachtig Ierse landschap buiten beschouwing gelaten. Bovendien neigen sommige dialogen zelfs naar goedkoop sentiment (die liefdesscènes!) of hebben ze te nadrukkelijk als functie de kijker iets toe te lichten.

 

Ook al sluit Loach z'n oeuvre niet af met de grootse cinema die we van hem gewend zijn, Jimmy's Hall blijft een boeiende historische vertelling waarbij je toch enkele keren met de vuist op tafel zal slaan: danm right, Ken!

Bert Coppens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jimmy heeft door zijn reis naar VS een Amerikaans paspoort gekregen en de overheid maakt hier gebruik van. Ze bestempelen hem als illegaal en zetten hem zonder eerlijk proces het land uit. Bij zijn afscheid beloven zijn aanhangers zijn gedachtengoed verder te zetten.