Young Ones

Genre: sci-fi, western | Duur: 1u40 | 2014 | Release: 1 Januari 2014 | Land: Ierland, VS, Zuid-Afrika | Regie: Jake Paltrow | Cast: Michael Shannon, Nicholas Hoult, Elle Fanning, Kodi Smit-McPhee, Robert Hobbs, David Butler, Aimee Mullins

Hoewel Michael Shannon intussen een grote naam is in Hollywood, verleent de man nog steeds zijn talent aan meer kleinschalige onafhankelijke filmproducties. Een van deze films is Young Ones, van regisseur Jake Paltrow. Net als voor zijn debuutfilm The Good Night wist Paltrow heel wat acteertalent aan boord te halen, al staat dit nog niet garant voor een kwaliteitsvolle film.

 

Young Ones is een dystopische science-fictionfilm die zich afspeelt in een toekomst waarbij door waterschaarste grote delen van de Verenigde Staten onbewoonbaar zijn geworden. De film is onderverdeeld in drie hoofdstukken waarbij elk hoofdstuk de focus legt op één personage. Eerst maken we kennis met Ernest Holm die samen met zijn zoon Jerome en dochter Mary probeert te overleven in het dorre landschap. Wanneer Ernest verraden wordt door Flem, de vriend van Mary, verschuift de focus van het verhaal naar Flem. We zien hoe hij trouwt met Mary en hoe hij hun eigendom probeert te redden van schuldeisers. Ten slotte richt de film de aandacht op Jerome die ontdekt wat er met zijn vader is gebeurd.

Je zou het vermoeden krijgen dat de film personagegedreven is, maar helaas is dit niet het geval. Er is nauwelijks sprake van enige karakteruitdieping en geen van de personages weet echt te boeien. Bovendien lijkt Michael Shannon op automatische piloot te acteren. Het jonge talent dat hem bijstaat wordt niet ten volste aangewend, enkel Kodi Smit-McPhee weet naar het einde van de film toe enige emotie los te weken bij de kijker.

Interessante mix van science-fiction, western en Griekse tragedie

Op zich biedt de film wel een interessante mix van science-fiction, western en Griekse tragedie, waarbij schuld, boetedoening en wraak centrale motieven vormen. Ook lijkt de film te willen verhalen over hoe deze jonge personages opgroeien en leren omgaan met deze harde wereld. Het wereldbeeld dat Paltrow oproept is fascinerend en maakt gebruik van klassieke science-fiction elementen in combinatie hedendaagse technologieën als drones en robots zoals Big Dog. Dit in een setting die je eerder verwacht bij een western, waarbij de zinderende hitte van het barre landschap knap in beeld wordt gebracht.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jerome ontdekt dat Flem zijn vader heeft vermoord. Om wraak te nemen lokt hij Flem naar de plaats waar dit gebeurde. Flem valt in een put gegraven door Jerome, die Flem laat opbiechten voordat Jerome hem een kogel door het hoofd jaagt.