Ant-Man

Genre: Actiekomedie | Duur: 1u57 | 2015 | Release: 15 Juli 2015 | Land: VS | Regie: Peyton Reed | Cast: Paul Rudd, Michael Douglas, Corey Stoll, Evangeline Lilly, Michael Peña, Bobby Cannavale, Judy Greer, Anthony Mackie, Martin Donovan

Hoezeer we eigenlijk al verzadigd zijn door superheldenfilms - en dan specifiek Marvelcomicsverfilmingen- , heeft Ant-Man best iets verfrissend. Net als Iron Man is Ant-Man immers iemand die geen specifieke krachten heeft maar enkel een speciale uitrusting, een die hem in dit geval in staat stelt de afmetingen van een mier aan te nemen en mieren zijn wil op te leggen.

Een tweede overeenkomst met Iron Man is dat er voor de hoofdrol beroep werd gedaan op een veelzijdige maar vooral vaak laconiek of grappig uit de hoek komende acteur, waardoor meteen voorkomen werd dat we alweer naar zo'n overdreven ernstige bedoening moeten kijken. Ant-Man blijkt dan ook net dat flinterdunne maar lollige stukje vertier te zijn dat die comicadaptaties eigenlijk allemaal zouden moeten zijn. 

 

Vooral het eerste uur blijkt aangenaam entertainment te zijn, zoals dat b.v. ook het geval was bij de eerste Spider-Man, schipperend tussen amusement en actie. Niets van dat loodzware dat The Avengers en co kenmert, noch dat hyperkinetische, opgepompte gedoe waarbij hele steden aan flarden worden geknald, intussen de obligate afsluiter in het genre. 

Eens onze mierenheld een duidelijke missie heeft, wordt de film echter een stuk minder interessant. De slechterik wil maar geen dimensie krijgen, de plot vertoont reusachtige gaten en onwaarschijnlijkheden en Evangeline Lilly blijkt abominabel te acteren - haar personage is overigens niet alleen geheel inconsequent uitgewerkt, maar ook compleet overbodig. Paul Rudd is gelukkig wel een aangename protagonist, Michael Douglas voelt zich duidelijk thuis in iets lichtvoetiger dan gewoonlijk en Michael Peña weet perfect voor wat humor te zorgen zonder echt onnozel te zijn. 

Een flinterdun maar lollige stukje vertier zoals alle comicadaptaties zouden moeten zijn.

Uiteindelijk blijkt de finale al bij al stukken minder voor puin te zorgen dan gewoonlijk en sleept deze prent gelukkig ook geen uren aan, toch ook een aanzienlijk euvel bij heel wat eerder comicverfilmingen - de aftiteling neemt overigens meer dan 10 minuten in beslag, inclusief twee extra scènes. Mede daardoor weet Ant-Man een redelijk bescheiden, sympathiek en amusant familiefilmpje te zijn met leuke effecten, zonder meer. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien