A Perfect Day

Genre: tragikomedie | Duur: 1u46 | 2015 | Release: 16 Maart 2016 | Land: Spanje | Regie: Fernando León de Aranoa | Cast: Tim Robbins, Benicio Del Toro, Olga Kurylenko, Melanie Thierry

Een lijk in een waterput is een interessant gegeven om een conflict op gang te brengen. Fernando León de Aranoa gaat er in A Perfect Day mee aan de slag. Centraal staan enkele hulpverleners die net na de Balkanoorlog van 1995 een dorpje proberen te redden van een watersnood. Een zwaarlijvige dode man dreigt namelijk de waterput te verontreinigen. Naarstig gaan de hulpverleners op zoek naar touw om het lijk er uit te hijsen. Al snel blijkt dat ze zich door een hele reeks bochten moeten wringen op een pad dat bezaaid is met bureaucratische blauwhelmen, weigerachtige burgers en explosieve koeien.

 

Aranoa is vertrouwd met het ontleden van sociale studies. Met Los lunes al sol onderzocht hij al hoe mensen in barre omstandigheden met frustrerende situaties proberen om te gaan. Opmerkelijk is dat hij in zijn nuchtere kijk op de zaak geregeld ruimte laat voor een heerlijke scheut droge humor. Tegelijk legt A Perfect Day ook de machteloosheid, het hopeloze en het paradoxale van een land in oorlog bloot. Want is het niet bedenkelijk dat het de verkopers van ingevoerd water heel goed uitkomt dat het water verontreinigd raakt? 

De Spaanse cineast kon enkele bekende namen op de been brengen. Zo zorgt het sprankelende samenspel van Tim Robbins, Benicio Del Toro, Mélanie Thierry en Olga Kurylenko voor chemie . Dat alles zich afspeelt in een conflictgebied waar we in films eigenlijk veel te weinig van zien, is een keuze die enkel kan toegejuicht worden. Met aardige precisie belicht Aranoa de kleine confrontaties. Hier spelen zich geen grote drama’s af en er wordt zelfs geen enkel schot gelost.

Deze sociale studie laat geregeld ruimte voor een heerlijke scheut droge humor.

De makers gaan echter al te veel op de rem staan wanneer de tragiek van de getroffen regio te zwaarwichtig dreigt te worden. Vooral de luchtige muziekkeuze moet beletten dat we te teveel betrokken geraken. Het combineren van komedie en drama is bij oorlogsfilms natuurlijk een aartsmoeilijke evenwichtsoefening en ook Aranoa lijkt die maar moeizaam onder de knie te krijgen. Hoewel de film iets te veel aan de oppervlakte blijft, maken het concept en de doeltreffende humor A Perfect Day verfrissend. 

Bert Coppens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De hulpverleners vinden een touw in een vernield dorp. Wanneer ze het lijk uit de waterput halen, worden ze tegengehouden door blauwhelmen. Omdat het verplaatsen van dode lichamen verboden is, snijden ze het touw door en valt het lijk opnieuw naar de bodem van de put. Ontmoedigd vertrekken de hulpverleners terug naar hun basis. Maar dan vult een hevige regenvlaag opnieuw de waterput. Het lichaam gaat tot aan het aardoppervlak drijven waardoor de lokale bewoners hem zelf uit de waterput kunnen halen.